Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver fiskvägar förbi kraftverken

/
  • Fiskväg. Per Leandersson, till vänster, och Håkan Bertals är två av de fyra som nu uppmanar älvdalingarna att kräva fiskvägar förbi kraftverken i stället för kompensationsfisk, som kraftbolagen vill ha. På så vis kan Siljansöringen åter vandra upp i Österdalälven och Rotälven, menar de. Här är de vid Väsa kraftverk.

Annons

Håkan Bertals och Per Leandersson går nu, tillsammans med Björn Staffan i Åsen och Kjell Persson i Brunnsberg ut med ett upprop till alla älvdalingar. I dag, onsdag, läggs namnlistor de hoppas få många underskrifter på ut på bensinstationer och affärer i Älvdalen Anledningen är att kraftbolagen vill göra upp med sakägarna om kompensationsåtgärder för det förstörda fisket i Österdalälven efter kraftverksbyggena. Detta inför Miljödomstolens slutgiltiga dom i den gamla frågan inom den närmaste tiden. Då vill de fyra älvdalingarna att man i Älvdalen, Mora och Orsa ska enas om att kräva fiskvägar förbi kraftverken.

- Fiskutsättningarna i sjöar och tjärnar har ju gett väldigt dåligt tillbaka till oss i Älvdalen, säger Håkan Bertals. De måste utökas och kompletteras med fiskvägar förbi kraftverken.

- Kraftbolagen får en vinst på mellan 300 och 500 miljoner kronor varje år från kraftverken i Österdalälven. Fortum äger 92,6 procent av kapaciteten och Älvdalens jordägare är delägare i ett par av de mindre kraftverken.

- Vi menar att det är bättre att kräva att vi får 5 procent av vattenflödet. Det har vi rätt till enligt lagen. Då kan vi bygga fisktrappor förbi kraftverken.

- Då kan vi också få tillbaka Siljansöringen i Österdalälven. Det skulle skapa många arbetstillfällen och ge ett betydligt bättre fiske än i dag i Österdalälven.

Med den här aktionen menar de fyra att sakägarna och fiskevårdsområdet inte ska gå med på någon uppgörelse om enbart utsättning av kompensationsfisk för att ersätta skadorna.

- Det är bättre att föra saken till Miljödomstolen, där vi har en större chans att få gehör för våra krav, säger Håkan Bertals.

- Eftersom det här är den slutgiltiga domen om kompensation för det förstörda fisket så är det också sista chansen nu.

- Låt inte kraftbolagen lura oss en gång till. Utsättningen av kompensationsfisk i hela Sverige kostar Fortum mindre än vad deras Vd har i årsbonus och de tjänar uppåt 500 miljoner varje år på sina kraftverk i Österdalälven.

- Skriv på listorna och ta ställning. Det här är sista chansen, manar Håkan Bertals och Per Leandersson.

Mer läsning

Annons