Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommun säger nej till krav på 600 000 kronor

Det skulle ha blivit ett attraktivt fritidshusområde med främsta inriktningen mot den norska marknaden. Men det blev en långbänk hos Länsstyrelse och kommun som slutade med ett krav på kommunen på 600 000 kronor.

Annons

Sören Landenberg på tomtområdet i Storbo.

Sören Landenberg drev i många år Gränsbua i Flötningen, men sålde verksamheten för närmare tio år sedan. Han satsade då på att tillsammans med en kompanjon köpa en stor skogsfastighet på en udde vid Storbosjön.

– Vi fick besked att det skulle gå att få bygga vid sjön och drog igång projektet 2010, berättar Sören Landenberg.

Först skulle lösningen med så kallade LIS-området göra det möjligt att upphäva strandskyddet.

– Då krävde länsstyrelsen att det skulle finnas en färdig översiktsplan och de underkände att bryta ut området som ett LIS-område, säger Sören Landenberg.

Dåvarande stadsarkitekten Tomas Jonsson var i början behjälplig, men när kommunen omorganiserade sin verksamhet valde Tomas att lämna kommunen. Sedan dess har Älvdalens kommun saknat stadsarkitekt och byggnadsinspektörer i norra Dalarna, där merparten av byggärenden finns.

– Det har gjort att översiktsplanen dröjt och utan översiktsplan händer inget, suckar Sören.

Till sist gav han upp och i våras skickade han in ett skadestånd på 600 000 kronor för den långsamma hanteringen.

– Jag hadde väl ingen större förhoppning om att jag skulle få något, men jag vill ändå göra en markering, säger Sören.

Nej några pengar blev det inte, Älvdalens kommun valde att avvisa kravet.

– Det är oerhört svårt för oss att se att det finns någon anledning att betala kravet, säger kommunalrådet Peter Egardt.

– Kommunen och främst Länsstyrelsen är hopplösa. Det kommer att ta många år innan vi kan gå vidare. Vi har lagt ut mycket pengar och arbete i onödan.

– Länsstyrelsen är allra värst. De kräver en arkeologisk undersökning och de kräver riksanalyser och påtalar det olämpliga med att byga under kraftledning. När det gäller kraftledningen så ska ju den ändå inom kort grävas ner av Fortum, suckar Sören.

– Sedan saknades det en norrpil på kartan!

– De säger också att de anser att uddar har ett särskilt värde och ej ska bebyggas. De anser och den makten har de så de kan stoppa tomtprojektet, säger Sören Landenberg.

Mer läsning

Annons