Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell letar boende – vill att mörklagda hus ska lysa igen

Älvdalens kommun behöver växa, fler måste upptäcka fördelen med att bo i kommunen. Då gäller det samtidigt att ha bostäder att erbjuda, både för ungdomar som vill bo kvar och för nya invånare och inte minst försöka locka några av de flyktingar som fått uppehållstillstånd att välja Älvdalen.

Annons

Bostadsinventeringsprojektet är en chans som Älvdalen fått tillsammans med ytterligare ett par dalakommuner, Falun, Borlänge och Leksand.

– Under sju månader ska jag inventera vad det finns för lediga bostäder i kommunen som går att hyra, förklarar Kjell Tenn, projektledare och den som ska inventera bostadsmarknaden i Älvdalen.

– Det handlar inte om att jag ska hyra eller på något vis tvinga folk som har ledigt boende att hyra ut. Men det finns många hus som står tomma. Likaså finns det många äldre som bor ensamma i stora hus där det kan finnas fler lägenheter, förklarar Kjell.

Kjell Tenn är på spaning efter hus.

Därför vill Kjell gärna komma i kontakt med de som har tomma hus, eller lägenheter att hyra ut.

– Uthyrningen ska ske på kommersiella villkor och ge den som hyr ut ett boende en ersättning, samtidigt som ett mörklagt hus får ljus igen, säger Kjell Tenn.

De senaste dagarna har också Migrationsverket informerat att de kan hyra bostäder av kommunen eller fastighetsbolag och företag till marknadsmässig hyra efter godkänd besiktning.

– Vi vet att många som idag bor i Trängslet gärna vill stanna kvar i kommunen, inte minst de som har barn i skolan, säger Kjell Tenn.

– För min del handlar det om att inventera området och se vad som finns som kan erbjudas för uthyrning. Likaså att ta hänsyn till om det finns bussar som stannar i närheten,.

Sju månader löper projektet men det är bråttom att komma igång, inte minst för det behov som finns i Trängslet.

– Jag har redan haft några första kontakter med Särna och ska följa upp dem, men det här handlar om hela kommunen. Vi behöver fler invånare och för att kunna ta emot dem behöver vi mer boende. Jag hoppas de som har något att erbjuda hör av sig.

– Det här handlar inte enbart om flyktingar utan lika mycket om ungdomar som vill flytta hemifrån eller flytta till Älvdalen, som andra som kan tänka sig att flytta till Älvdalen. Bostäder behövs om vi ska kunna bli fler invånare, säger Kjell Tenn.

Mer läsning

Annons