Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalvmärkningen - ett skådespel

/
  • Kalvmärkning. Tomas Andersson fångar en kalv med lasso med Angelica Renhuvud märker en annan kalv med familjens märke.

Annons

Inne i den löpande hjorden med renar har Benny Jonsson funnit en omärkt fjolårskalv. När märkningen i stort sett är avklarad kommer erbjudandet till samebyns ungdomar om att den som kan fånga och märka fjolårskalven, geatjos tjorm, får köpa den för enbart 200 kronor. Ett intensivt letande inleds och snart har Martina Jonsson funnit den omärkta fjolårskalven. Men den smiter iväg. Istället hittar Angelica Renhuvud den och lyckas fånga den med ett säkert kast. En geatjos tjorm är betydligt tuffare än en liten kalv och Angelica dras omkull, men släpper inte lassot. Medan hon förtvivlat sliter med att få in den, ingen hjälp är tillåten, så går lassot sönder i den så kallade tömringen, reagkka. Kalven springer iväg, men nu har alla ögonen på den.

Strax därefter är det Angelicas bror, Ejvin, som fångar den och efter en tuff närkamp kan han märka den.

Angelica är bitter.

- Det här kommer jag att få höra hemma.

Men pappa Peter är glad.

- Den stannade i familjen!

Klockan närmar sig sju på morgonen och samebyns medlemmar har varit igång hela natten. Nu kan årets kalvmärkning avslutas och renarna får beta fritt på de fjäll där vildmarken och de riktiga fjällen börjar, i nordligaste Dalarna. Fjäll där snöfläckarna fortfarande lyser vita och erbjuder svalka och mindre knott för växande renkalvar med nya ägarmärken i öronen.

Se bildspel från renmärkningen! Klicka på länken nedan!

Mer läsning

Annons