Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan-Erik- holländsk mirakelpatient

/
  • Hemma. Jan-Erik Hansback är hemma i Älvdalen. Tre veckor efter det att hans kroppspulsåder gick av i Holland kunde han återvända till hemmet i Älvdalen.

Annons

Jan-Erik Hansback är en pigg älvdalsprofil som hunnit pensionera sig från sitt bilhandlarjobb och bli 72 år. Den 4 juni var det dock nära att hans tid var uträknad.

- Jag och min hustru Marie var på resa till Holland. Vi skulle dit på Maries sons bröllop. Vi hade gott om tid och stannade i den holländska staden Alkmar för att övernatta med husbilen.

- Jag kände mig inte hel bra i magen, och reste mig då upp. Sedan minns jag inget mer, berättar Jan-Erik.

Det som hänt var att hans kroppspulsåder gått tvärt av.

Ambulans tillkallades och efter några minuter var den första ambulansen på plats. De fick sätta in livräddande insatser, då Jan-Eriks hjärta också stannade. Ytterligare en ambulans tillkallades och Jan-Erik transporterades till närbelägna sjukhuset i Alkmar.

Där kunde läkarna konstatera att det var stora kroppspulsådern som gått av. Det blev en komplicerad operation, som krävde massor av blod. Totalt gick det åt 18 liter blod.

Prognosen var allt annat än positiv och Jan-Eriks hustru fick besked om att förbereda sig på det värsta.

Mot alla odds kunde Jan-Erik så sakteliga vakna upp efter en vecka.

- Jag minns hur jag hörde en melodi, det lät som om änglarna sjöng för mig. Men det var min hustrus dotter Anna Bender som satt vid min säng och nynnade, berättar Jan-Erik.

En vecka efter operationen var Jan-Erik åter vaken. Ytterligare en vecka senare kunde han transporteras hem och efter fem dagar på Mora lasarett blev det hemfärd till Älvdalen.

- För min del handlade det om turen att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det visade sig att på sjukhuset i Alkmar finns ledande kärlkirurger, som är mycket skickliga. Den stora operationen de genomförde kan självfallet också göras i Sverige. Men det som var avgörande var hur snabbt jag kunde få hjälp. Hade jag varit hemma i Älvdalen hade det inte funnits tid nog att hämtas med ambulans till ett sjukhus.

Hemma i Älvdalen gick också snabbt ryktena om att Jan-Erik avlidit.

- Men jag är pigg, det enda problem jag har är att min vänstra fot inte vill lyda mig helt, skrattar Jan-Erik.

Kroppspulsådern är vital i kroppen och Jan-Erik jämför med de biltermer han vant sig med.

- Det är som om kylarslangen går av och vattnet rinner ut. Då kan inte vattenpumpen fungera som den ska.

Så kan det också beskrivas. Det är bara det att Jan-Erik också hade en väldigt stark pump. Därtill skickliga läkare inom kort avstånd när hans "vattenslang" gick av.

- Att få överleva en sådan händelse gör mig tacksam mot så många och framförallt då min hustru och de läkare och den hjälp jag fick i Holland. Likaså avdelning 42 på Mora lasarett som tog hand om mig med en värme och på ett oerhört bra sätt.

- Jag vill visa att man aldrig ska ge upp hoppet, trots en dålig diagnos. Jag är just nu ett levande bevis på det, men framförallt hur skickliga läkare det finns, säger Jan-Erik Hansback.

Mer läsning

Annons