Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottstjuvarna omringades av bybor – nu väntar fängelse för far och son

Två män, far och son, har dömts till fängelse för flera brott begångna i Nornäs i Älvdalens kommun. De gjorde inbrott i ett hus och pappan misshandlade sedan en man som kom till platsen.
De båda omringades senare av flera bybor som höll kvar männen till dess att polisen kom. Männen förnekar merparten av brotten.

Annons

Två män, far och son, har dömts till fängelse för flera brott begångna i Nornäs i Älvdalens kommun. De båda omringades senare av flera bybor som höll kvar männen till dess att polisen kom.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Inbrottstjuvar stoppades av Tomas och enad by: "Vi var nog nio personer som omringade dem"

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Stor vinylguide och lista: Här är 16 eftertraktade skivor du faktiskt har en rimlig chans att hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Far och son, pappan är i 50-årsåldern och sonen i 25-årsåldern. De har nu dömts för flera brott som de har begått tillsammans, i Nornäs i Älvdalens kommun den 27 februari i år.

De båda har brutit sig in i en bostad på platsen och stulit maskiner, verktyg, fiskeutrustning och ett elverk som sammanlagt var värt omkring 30 000 kronor. Mannen som äger huset upptäckte att larmutrustning visade att någon befann sig vid huset och bad en vän att åka dit.

När vännen kom fram upptäckte han att det stod en bil utanför huset och att dörren var olåst. Han möttes av en maskerad man som slog honom i ansiktet med knuten näve och sedan försökte slå honom i huvudet med en kofot. Vännen duckade undan slaget och sprang sedan från huset.

Han såg att två män sprang efter honom och att den ene försökte att stjäla hans bil. Vännen lyckades stanna en annan bil och hoppade in. De båda förföljarna lade sig på motorhuven under en kortare sträcka när bilen körde därifrån. Männen signalerade sedan att de gav upp i samband med att ett sällskap anlände från ett grannhus. Sällskapet omringade de båda männen till dess att polisen anlände.

Läs även [+] Inbrottstjuvar stoppades av Tomas och enad by: "Vi var nog nio personer som omringade dem"

Det visade sig även att sonen hade narkotika samt en kniv på sig, samt att han hade monterat en registreringsskylt tillhörande en annan bil på sin bil.

De båda männen har förnekat de flesta av brotten. De har uppgett att de har tagit sig in i huset men har förnekat att de har stulit något. Pappan har uppgett att det inte var meningen att slå mannen i ansiktet och har förnekat att han försökte slå honom med kofoten. Däremot erkänner han att han försökte stjäla mannens bil, för att fly från platsen. Sonen har erkänt att han hade kniven och narkotikan på sig samt att han hade falska skyltar på bilen.

Mora tingsrätt anser att utredningen och vittnesmålen gör att det står klart att männen har begått ovan nämnda brott. Pappan döms till fängelse i ett år och fyra månader för misshandel, försök till grov misshandel, grov stöld samt försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han ska även betala 5 350 kronor i skadestånd till mannen som misshandlades.

Sonen döms till sju månaders fängelse för grov stöld, märkesförfalskning, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

De båda ska även, solidariskt, betala 1 500 kronor i skadestånd till mannen som blev bestulen samt 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

Pappan var även åtalad misstänkt för ett fall av försök till grov stöld, som skulle ha begåtts på en plats i Värmland i december 2016. Mora tingsrätt anser att bevisningen inte håller för att fälla mannen som därmed frikänns från misstankarna för detta brott.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons