Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gåsvarv finns landets smartaste 16-åring

/
  • Rutin. Det var fjärde gången Maria gjorde högskoleprovet och utan några närmare förberedelser gick hon till verket. Ingen annan 16-åring i landet lyckades lika bra och förmodligen var Maria bäst i landet även i fjol, då som 15-åring.

Annons

Det här med rutin kanske tarvar sin förklaring. Det var nämligen fjärde gången Maria gjorde provet och i fjol hade hon faktiskt 1,9 och var då sannolikt landets smartaste 15-åring. Utöver rutinen kan vi förmoda att Maria har förmågan att tänka logiskt, plus andra egenskaper som ger henne de unika förutsättningarna att vara smartast i landet i sin åldersklass.

Maria berättar att hon pluggat vid Danderyds gymnasium där hon fört kort tid sedan tog studenten. Hon hade valt Danderyd därför att det är enda platsen i landet där hon kunde läsa naturvetenskap med inriktning matematik.

Maria blev läsflitig i tidig ålder och det ledde till att hon kunde börja skolan ett år tidigare i en skola med blandade årskurser där hon kunde läsa i sin egen takt. När det sedan var dags att byta skola kunde hon hoppa över ytterligare ett år.

Därav förklaras att hon som 16-åring redan är student.

Vad var då knepigast i årets högskoleprov ?

- Orden var jättesvåra i år, berättar Maria som tillägger att hon hade lättast för diagram och ordförståelse.

Hela provet gick naturligtvis i en rasande takt att genomföra, eller ?

- Nej, jag använde nästan hela den tillåtna tiden, 250 minuter för de fem delproven. Hastigheten ger ju inget extra, säger hon.

Nu pustar Maria ut hemma i Gåsvarv, samtidigt som hon funderar på nästa steg i livet.

- Vet att jag har goda förutsättningar att komma in på det jag söker, men jag funderar faktiskt på att ta ett sabbatsår. Vad jag i så fall ska göra har jag inte bestämt.

Men utifall att har Marias ansökningar redan skickats till läkarutbildning i Stockholm eller civilingenjör i Linköping alternativt Stockholm.

Fakta: Maria Ekwall

  • Bor: I Gåsvarv.
  • Ålder: 16 år.
  • Familj: Mor, far och en äldre syster.
  • Läser: Ingenting för närvarande.
  • Äter: Helst grönsaker.
  • Intressen: Naturen.

Mer läsning

Annons