Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Himmelfjäll närmare byggstart

Snön faller över Idre, men ur snön sticker Idre Himmelfjäll upp. Nu har avstamp tagits mot nästa steg som ska leda till att anläggningen kan öppnas till vintersäsongen 2019.

Annons

Staffan Derning, Torbjörn Wallin, Calle Kindlund och Benny Jonsson är fyra av nyckelpersonerna i den organisatipn som nu ska förverkliga Idre Himmelfjäll..

Än så länge återstår det en hel del innan lifthjulen kan börja snurra, men nu finns den ledningsgrupp på plats som ska styra det stora projektet mot öppningen 2019.

– Egentligen är det samma gäng som var med i somras, men nu har de löst sina andra uppdrag och kan engagera sig på ett helt annat sätt i utvecklingen av Idre Himmelfjäll, säger Torbjörn Wallin, som är arbetande styrelseordförande.

En försäljning och ett köp har skett. Det är trestolsliften som köptes in från Idre Fjäll, som nu säljs vidare. Parallellt med liftaffären har Himmelfjäll köpt bokningsorganisationen Destination Idre av Kjell Landén.

– Kjell jobbar kvar och fungerar som bokningschef fram till dess att vi drar igång det hela i egen regi när anläggningen öppnas på allvar, förklarar Torbjörn Wallin.

När det gäller den gamla trestolsliften från Idre Fjäll så passar den inte in på, Himmelfjäll.– Den är för kort och därför är det bättre att sätta upp två nya stolliftar från början. Därtill ska det finnas sju släpliftar på plats till 2019.

Himmelfjäll har knutit liftentreprenören Olof Ryttövaara närmare anläggningen.

– Han kommer nu att finnas på plast och följa hela uppbyggnaden av de nya liftarna, där också en äldre begagnad släplift från Idre Fjäll ingår.

– I hans roll ingår också att utbilda och lära upp de som sedan ska ta över när allt snurrar som det ska, säger Torbjörn.

Samma uppdrag får också Rolf Härén när det gäller snöläggning.

– Han ska bygga upp vårt snökanonsystem och vara med och lära upp den personal som sedan ska ta över ansvaret. Han kommer att vara med och lägga snön till vintern 2019 och sedan ska vi ha egen personal som tar över.

Parallellt med planering av liftar och snökanonsystem så finjusteras också placeringen av centrumanläggningen, skidshop och skidhrya och det blivande Sapmi lodge.

– Sapmi Lodge kommer att placeras lite innanför där sporttältet idag är placerat, medan skidshopen kommer lite längre ner i backen.

Himmelfjäll har också knutit Anders Björklund från Orsa som arkitekt till anläggningen.

– Han har byggt en anläggning tidigare från grunden och nu får han göra det igen, säger Torbjörn Wallin och syftar på Orsa Grönklitt som Anders var med och skapade.

– Just nu är det väldigt positiva tongångar och vi ser Idre Fjälls arbete med snösäkringen som något väldigt positivt för hela området, betonar Torbjrön Wallin.

När detaljplanerna nu läggs fast så kommer också Himmelfjäll att bjuda in till ett öppet möte i mitten av november för att presentera projektet för framförallt idrebor.

– Allt rullar enligt planen just nu, eller bättre. Vi känner att vi har vinden i ryggen, betonar Torbjörn.

Det innebär att om tre år ska nio liftar och 20-23 nedfarter stå klara. Två av nedfarterna beräknas bli 3 km.

Mer läsning

Annons