Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästen Ranzal är hittad – stort engagemang från allmänheten och en facebooksida blev räddningen

På måndagskvällen försvann 17-årige valacken Ranzal från sin hage i Näset i Älvdalen. Försvinnandet har engagerat många och sent på tisdagskvällen återfanns till slut hästen.

Annons

Valacken Ranzal försvann från hagen i Näset i Älvdalen på måndagskvällen. Han är en skimmel med cirka 160 centimer i mankhöjd och när han försvann hade han ett täcke med eldsflammor.

Runt klockan halv åtta på måndagskvällen försvann Duttan Mattssons 17-årige valack Ranzal från hagen på Kanonvägen i Näset i Älvdalen.

– Det kom lösa hästar från en gård här i närheten, som hade haft sönder sin hage. Först for min gamla hingst efter. Han kom tillbaka fort, men när jag var inne med honom hörde jag hur hästarna kom tillbaka. Då sprang jag ut, men då hade Ranzal följt efter dem, berättar Duttan Mattsson.

Hon gav sig direkt ut för att leta – ett sökande som sedan fortsatte hela natten och under tisdagen.

– Vi har gått hela natten, upp och ner över berget, över krondiken, på sjön, dammar och i stenrösen– överallt – utan att hitta någonting, berättar hon på tisdagseftermiddagen då hon tillslut tvingades ta en paus för att äta.

Duttan Mattsson fick mycket hjälp i sitt letande – både av skoterförare och personer som gick ut med sina hundar för att försöka spåra honom.

– Grannarna har kommit med mat åt mig. Jag har ju varit ute och pulsat sedan halv åtta igår kväll.

Hon berättar om den sista personen som såg Ranzal innan försvinnandet.

– Hon bor kanske 500 meter härifrån. Då stod han ute på en åker och blev jätterädd för någonting, så han blev skiljd från de andra hästarna.

Duttan följde spåren fram och tillbaka över åkern och upp till ridskolan, men där hade hans spår blandats med så många andra – både från hästar och älg – att de inte gick att följa längre.

Sent på tisdagskvällen återfanns till sist Ranzal. Så här står det i Facebookgruppen hitta Ranzal.

"Razze ser ut att må bra trotts omständigheterna. Blir närmare besiktning im när allt lungtat sej. Nu behöver han få vila äta och sova, och det tror jag vi ALLA andra fotfolk behöver oxså TACK ALLA FÖR HJÄLPEN NI ÄR FANTASTISKA".

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons