Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hann inte till Falun - fick föda i bilen

/
  • På den här busshållplatsen föddes lilla Robin. Mamma Camilla Essen-Möller hann bara in i ambulansen, innan det var dags.  Foto: Privat 
  • Robert och Camilla Essen-Möller med Robin, sex veckor, lillebror i familjen. Han föddes på en busshållplats i Bjursåstrakten, när mamma och pappa inte hann från Särna till BB i Falun.  Foto: Privat 

Annons

- Det var ren panik där ett tag innan ambulansen kom. Det var inte det lättaste att föda i den heller, men i alla fall bättre än i bilen, fortsätter hon.

Resultatet av dramatiken blev en mysig liten kille, som hunnit bli sex veckor. Robin är nummer sju i syskonskaran. Mora BB ligger 12 mil från familjens hem i Särna. Bortsett från de äldsta, är alla Robins storasyskon födda där.

- Det har varit jättebra. Man trivdes verkligen. Inte minst med att vi fick eget rum. Det är långt till Mora också, men dit hade vi hunnit med bred marginal. säger Camilla.

Till BB i Falun är det 22 mil.

- Det kändes som evigheter när vi åkte dit., säger Camilla.

När hon och maken Robert lämnade Särna vid 17.30-tiden den 14 februari var de inte ens riktigt säkra på att Robin var på gång.

- Värkarna var så oregelbundna. Men vilken tur att vi åkte ändå, säger Camilla.

I Rättvikstrakten börjar det bli riktigt bråttom. Till slut måste Robert köra av på en busshållplats i närheten av Rexbo. I telefonen har han kontakt med en barnmorska. En ambulans var på väg, men Robert måste göra sig beredd att ta emot barnet själv.

- Jag har aldrig varit så glad att se blåljus i hela mitt liv, konstaterar han i efterhand.

Robert hann sätta sig i bilen och ambulansen med Camilla rulla iväg en liten bit.

- Men de fick stanna. Robban kom in precis när Robin lyftes upp på min mage, säger Camilla.

Robin är född kvart i åtta på kvällen.

- Man glömmer fort. Men jag fick faktiskt lite skräck för att föda efter det där. Det är inget jag känt tidigare, säger Camilla.

Att Mora BB öppnar igen tycker både hon och Robert är oerhört viktigt. Men vad man ska göra åt läkarbristen är en svår fråga.

- Bättre lön kanske är lösningen, säger Camilla.

Till BB i norska Elverum är det 16 mil från Särna. Tanken är att blivande föräldrar i Dalarna som har närmare dit än till Falun, ska kunna välja det alternativet. Men någon information om detta har ännu inte gått ut.

- Vi tänkte inte ens tanken. Men vägarna dit är väl inte heller lika bra, säger Camilla.

Fakta: Familjen Essen-Möller

Familjen: Robert, 37, Camilla, 29, Cecilia, 11, Mathias, 8, Ebba, 7, Cilinne, 4, Erika, 2, Mikaela, 1, Robin, sex veckor.

Bor: Särna

Gör: Robert är skoteruthyrare och skotergudie. Camilla är mammaledig.

Mer läsning

Annons