Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvvägs – då sitter det fint med hejarop, pussar eller skambussen hem

Artikel 100 av 109
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

Stakningstrenden krävde sina offer halvvägs i loppet, liksom långvariga förkylningar.
Många var trötta halvvägs i Vasaloppet - i Evertsberg.
Någon åt en hamburgare han längtat efter i tio år, Emma väntade på att få se pappa på skidor för första gången och en annan funderade på att ta skambussen.

Annons

Samtidigt som täten går i mål i Mora så tätnar det med åkare i Evertberg som ligger halvägs i Vasaloppet, högt och fint, med utsikt över vitpudrade skogar.

Snoriga åkare rapporterade om fina spår, men kall motvind. De köar för att få i sig sportdryck och annat energigivande för att fylla på depåerna. Hejaropen blandas med förtvivlade utrop som "jag skulle bryta men har ingen biljävel"... men egen bil är ju inget krav, det finns bussar.

– Han är så långsam, jag har aldrig sett honom på skidor förut, säger Emma och mamma förklarar att det har varit dåligt med snö i Stockholmstrakten och att det blivit mycket stakmaskin. Familjen fortsätter sedan ner till Mora dit de räknar med att pappan kommer vid 17-tiden.

Och Evertsberg ligger ju i Älvdalens kommun, och var annars ska prinsessan Sofia och prins Carl Philip dyka upp, denna gång som åskådare.

Kungliga åskådare, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, hemma i Älvdalen igen.

– Jag har ju åkt Vasaloppet och vet hur långt det är, man måste träna ordentligt, men det var häftigt att se eliten passera, säger prinsen som kollade in målgången på sin smartphone, i väntan på en åkande kompis.

– Han multitaskar. Vi har ju bäbisfokus nu och hinner inte med så mycket annat, säger prinsessan.

Evertsberg är halvvägs, och äldsta kontrollen längs Vasaloppet.

En norrman har kommit först i mål där nere i Mora. Men i Evertberg har 6300 män och uppåt 400 kvinnor passerat vid 12-tiden. Och funktionärerna jobbar på, som de har gjort hela veckan, dag och natt - de krattar drickamuggar, serverar, tejpar skidor, hjälper valhänta åkare att plocka fram saker ur fickorna... och mycket annat.

– Jag grät av glädje när jag stod vid starten, jag har ju sett det här så många gånger på TV, det är så fantastiskt att vara här" säger tjeckiskan Karina Horeni och åker vidare.

Lars-Olov Persson och Bo Persson hjälpte trötta åkare att tejpa ihop skidorna. Många hade förkylningar i kroppen, och en annan hade skadat vaden.

Det var kö till funktionärerna som hjälpte dem som ville bryta. Att staka sig igenom loppet är ju en elittrend, som flera åkare ångrade att de hakat på. Det blir jobbigt i nio mil. Någon talade om att ta skambussen till Mora.

– Men det är ingen skam att bryta, det kan vara det vettigaste om man inte mår bra, säger Lars-Olov Persson.

En puss fick Tom Törnblom av hustrun Sandra, och en hamburgare, något han drömt om under tio  Vasalopp, Dottern Alma visste redan hur det kändes att åka i mål i Mora, för hon var med i barnens Vasalopp tidigare i veckan.

Alla artiklar i
Vasaloppet2017

Selma ska cykla Cykelvasan på enhjuling

TV+TEXT

Kraschturism i Risberg

TV+TEXT

Här är Halvvasans herrsegrare: "Jag har slitit för det"

TV

De tog tåget till starten i Oxberg

Vasa

Johansson Norgren rekordsnabb vinnare i Tjejvasan

TV+TEXT

Svan satte punkt – som 62:a: ”Känns vemodigt”

TV+TEXT

Annons