Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granater i uthuset?

Annons

I fredagens Mora Tidning berättade vi att personalen vid Älvdalens skrotaffär hittat en 45 kilo tung granat i en skrotbil som kom från en by i Älvdalens kommun. Trots att den var en så kallad övningsgranat, innehöll den sprängmedel motsvarande två dynamitgubbar. Hade den följt med skrotbilen in i pressen, hade den kunnat explodera och orsaka stor skadegörelse.

Denna granat hade någon person en gång i tiden plockat med sig efter att ha hittat den som blindgångare på skjutfältet. Kanske samme person som nu lämnade in bilen till skrotning? Varför är höljt i dunkel.

Med anledning av denna händelse, berättar skjutfältschefen, Kent Bladfält, vad som gäller om man hittar en granat på privat mark eller som blindgångare på skjutfältet.

Att ta en oexploderad granat från skjutfältet är straffbart. Så här ska du göra om du hittar en på skjutfältet:

Märk ut platsen och tala om det för skjutfältet på telefon 0251-850 00.

Vidrör inte objektet, säger Kent Bladfält med skärpa.

- Exploderande ammunition finns i många olika storlekar och med olika funktioner. Det kan krävas ytterst liten påverkan för att få en granat att detonera och för att veta om den är ofarlig eller inte, krävs specialkunskaper.

Om du hittar ett föremål på privat mark eller i någon bostad eller uthus gäller samma sak när det gäller att röra granaten:

- Rör den inte och ring därefter polisen som vidtar nödvändiga åtgärder, säger Kent Bladfält.

- Värt att nämna i sammanhanget är att det inte blir några efterräkningar eller kostnader om man anmäler innehav av ammunition till polisen. Det är dock straffbart att ta oexploderad ammunition från fältet, men även om du gjort det, slipper du straff om innehavet anmäls till polisen.

- Det finns alltså inga som helst motiv eller ursäkter för att riskera andra människors liv genom att lämna ammunition eller sprängmedel till soptippar, återvinningsstationer eller som i det här fallet; skrotaffären, säger Kent Bladfält.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons