Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fornfynd i fokus på Rots skans

Arkeolog Maria Lannerbro-Norell berättade initierat om fornfynd och äldre historia vid en träff på Rots skans i Älvdalen, arrangerad av Elfdalens hembygdsförening.

Annons

Ett 60-tal personer mötte upp i Rots skans. Där berättade Maria om de arkeologiska fynden som finns runtom i vårt landskap. Hon är väl insatt i dessa rariteter då hon arbetat vid Dalarnas museum under många år.

Ett 60-tal personer möttes på Rots skans när man diskuterade gamla fornfynd.

Speciellt fokus var det nu på den norra länsdelen, allt ifrån fyndplatser i fjällvärlden ner mot Nässjön bland annat. Den norra länsdelen är påfallande rik på fynd från stenåldern.

Klimatet var mildare när inlandsisen så småningom drog sig tillbaka, för sådär 10 000 år sedan och det fanns av fynden att döma goda möjligheter för både jakt och fiske.

Lämningar av relativt stora bosättningar har hittats, t.ex. nedanför Hykieberg, dit en gökotta förläggs i maj då Maria också möter upp. Magnus Graav var den som fann bosättningarna där. Maria vädjar gärna till allmänheten att lämna in föremål som kan tänkas vara fornlämningar.

Tar emot gör hon själv eller personalen vid Rots skans. Fynden är viktiga för att kunna lägga bitar till det pussel som kan berätta mer om äldre tid. Fortfarande finns med säkerhet oupptäckta fornfynd runt om i Dalarna.

Mer läsning

Annons