Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fika vid Spjutmo med turistinformation

/
  • Tusenkonstnär. Helena Olsson säger att hon är tusenkonstnär. På Spjutmo rastplats driver hon fiket Route 70, men svarar också för att det är städat och snyggt för dem som stannar till.

Annons

Vägverket byggde rastplatsen och kommunen förvaltar den. Därför har kommunen lagt ut skötseln av rastplatsen på ett företag.

- Vi ska se till att toaletterna är städade och att det är snyggt här, säger Helena Olsson som för andra sommaren driver Älvdalens sydligaste fik.

- Det är ett slitsamt jobb, men samtidigt är det kul att få träffa spännande människor, säger Helena.

Det var hennes syster Christina som skapade och drev Route 70 under några år, medan Helena har skött snöröjning och gräsklippning samt städat toaletter.

- Fiket har vi öppet under sommaren och det är många som stannar till för att fika här. Många har med sig egen matsäck medan andra köper kaffe eller korv, säger Helena.

Att ha med sig egen fika är helt okej för Helena.

- Det är ju en rastplats och fiket är mer ett komplement, men för väldigt många ett välkommet sådant.

För besökaren har rastplatsen samtidigt blivit något av en viktig turistinformation.

- Här finns broschyrer, men framförallt så får jag svara på många frågor och försöka hjälpa till så gott jag kan.

Vad rekommenderar du då?

- Det beror alldeles på vad jag tror de vill veta. Jag säger gärna något positivt om Grövelsjön som jag tycker är en väldigt vacker plats. Frågorna handlar också ofta om både Idre och Särna såväl som om Älvdalen.

- Behovet att svara på frågor och ge information är uppenbart, menar Helena.

Peter Entian, som jobbar med kommunens turistfrågor, ser ett stort värde i det Helena gör för besökaren som stannar till.

- Förhoppningen är att kunna stödja henne på ett eller annat sätt. Spjutmo rastplats är en värdefull inkörsport i kommunen och där ska besökaren få ett bra bemötande. Kanske bör vi stötta hennes verksamhet mer direkt till nästa år och då också kunna ställa krav på den, så att besökaren verkligen får den information som man söker, funderar Peter Entian.

- Det gäller att ta emot vårta besökare, oavsett var i kommunen de kommer in, på ett bra och välkomnande sätt. Spjutmo rastplats är en bra rastplats som vi med små medel skulle kunna göra till något riktigt bra under sommarmånaderna, menar Peter Entian.

- Samtidigt måste jag sätta mig ner med kommunen och gå igenom hur avtal ser ut när det gäller skötsel och driften av rastplatser, men också de nya lägerplatserna i kommunen, säger Peter Entian.

Mer läsning

Annons