Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo döms för vapenbrott – den ene lånade den andres hagelgevär utan att ha licens

Två män från Älvdalens kommun har dömts för vapenbrott. Den ene mannen lånade ut sitt hagelgevär till den andre mannen, som saknade vapenlicens.
En annan man körde till huset där skotten avlossades, trots att han var berusad. Han frikänns från misstankarna om grovt rattfylleri då han trodde att det var en nödsituation.

Annons

Två män från Älvdalens kommun har av Mora tingsrätt dömts för vapenbrott. Den ene mannen lånade ut sitt hagelgevär till den andre mannen, som saknade vapenlicens.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Älvdalskullan som återvände hem och blev kyrkoherde – har en viktig egenskap: "Underlättar i exempelvis sorgesamtal"

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Så blir nya 50-talsrestaurangen i Rättvik - Häng med in på Diners!

SÅ KÖPER DU PLUS

Två män från Älvdalens kommun, båda två i 25-årsåldern, har nu dömts för vapenbrott. Händelsen som ligger bakom domen inträffade på en ort i Älvdalens kommun i mitten av september 2016.

Den ene mannen skulle ut och jaga, men svängde först förbi hos en kompis. Där fanns bland annat en annan man, som ville prova att skjuta med den förstnämnde mannens hagelgevär, trots att han saknade vapenlicens.

De båda männen har berättat att mannen avlossade ett par skott, ner i gräsmattan på husets bakgård, samt att det varken fanns några hus eller människor i närheten. Ägaren till hagelgeväret stod hela tiden intill skytten och det hela tog bara ett par minuter.

Duon två förnekade vapenbrott, eftersom den ene mannen tyckte att han inte kunde anses ha lånat ut geväret och den andre eftersom han höll i geväret under uppsikt av den andre mannen.

Mannen som bodde i huset befann sig ett par kilometer därifrån och fick samtal om att det hördes skott från hans hus. Han har uppgett att han fruktade att någon hade blivit skjuten och satte sig i en bil, trots att han var berusad, och körde hem. Han misstänktes för grovt rattfylleri, eftersom han hade 1,22 promille alkohol i blodet under bilfärden.

Mora tingsrätt anser dock att det står klart att mannen trodde att det handlade om en nödsituation, samt att det var en kort bilfärd i glesbefolkat område. Därför frikänns mannen från misstankarna om grovt rattfylleri.

Däremot dömer Mora tingsrätt de båda männen för vapenbrott. Båda två döms till villkorlig dom med samhällstjänst 50 timmar. Tingsrätten skriver i sin dom att om fängelse hade valts som påföljd så hade de båda dömts till en månads fängelse vardera. Duon ska även betala 800 kronor vardera till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons