Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd man misshandlade sina barn och sin hustru – hävdar att det finns en komplott mot honom

En man från Älvdalens kommun har dömts till fängelse i ett år och fyra månader för grov fridskränkning, tre fall av misshandel samt ett fall av olaga hot.
Brotten har begåtts mot mannens hustru och barn under de senaste åren.
Mannen själv förnekar brott och hävdar bland annat att det finns en komplott mot honom.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Risk för motorstopp i kylan – här är de viktiga sakerna du ska ha i bilen på vintern

100 000 saknar skyddsrum i Dalarna: "Det är först till kvarn som gäller"

Åtta bra tips: Så skyddar du dig mot inbrott

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 40-årsåldern och bosatt i Älvdalens kommun. Han har nu dömts för flera brott mot sin hustru och sin barn. Brotten har begåtts i perioder under de senaste tre åren, i Älvdalens kommun.

Ett av mannens barn har vittnat om hur mannen har misshandlat barnet, vid flera tillfällen. Mannen ska ha använt en telefonladdare, en sked, en laddsladd samt sin ena hand att slå barnet med.

Mannens hustru har vittnat om hur hennes make ha slagit henne med öppen hand i ansiktet samt att han har hotat henne genom att säga att han skulle döda henne med en kniv och att han ska ha gjort detta medan han höll i en kniv.

Två andra av mannens barn har vittnat om att pappan har misshandlat dem genom att ta stryptag på det ena barnet och slå det andra barnet i huvudet, sparkat på barnet samt tagit stryptag och även ställt sin fot på barnets hals.

I förhör har barnen berättat om att pappan har slagit dem och deras mamma samt att de är rädda för pappan. Ett annat barn trodde att ett av syskonen skulle dö av misshandeln från pappan.

Mora tingsrätt har dömt en man från Älvdalens kommun till fängelse i ett år och fyra månader för grov fridskränkning, tre fall av misshandel samt ett fall av olaga hot.

Ett vittne som är vän till familjen har berättat om att hon tidigare tyckte att det var en kärleksfull och glad familj, men att detta har ändrats. Hon har även vittnat om att ett av barnen har sagt att barnen är rädda för sin pappa.

Pappan själv har förnekar brott. Han hävdar att han älskar sin familj och att han aldrig har slagit vare sig sin hustru eller sin barn. Han hävdar att det är hans hustru som har förmått barnen att säga saker om honom samt hävdar att vittnet är med i en komplott mot honom.

Mora tingsrätt anser att målsägarnas berättelser har varit samstämmiga i fråga om händelserna i familjen och de olika händelserna. Tingsrätten anser att hustruns och barnens berättelser är trovärdiga och tillförlitliga.

Däremot anser Mora tingsrätt att pappans berättelse "framstår som knapphändig och i många avseenden som en efterhandskonstruktion".

Mora tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och fyra månader för tre fall av misshandel, ett fall av grov fridskränkning samt ett fall av olaga hot. Däremot frikänns han från misstankarna om ett andra fall av olaga hot, då det inte är bevisat att mannen verkligen hade en kniv i handen när han uttalade hotet.

Dessutom ska mannen betala 10 000 kronor i skadestånd till sin hustru samt sammanlagt 58 500 kronor i skadestånd till barnen. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons