Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras experiment blev viral succé: ”Det var kul men äckligt att se”

På Rots skola genomförde man ett experiment för att sporra eleverna att tvätta händerna oftare.

Då hade man inte kunnat ana att testet skulle nå tusentals och åter tusentals människor.

Annons

Rots skola lyckades med det som många PR-byråer önskade att de kunde göra. Med enkla medel lyckades de nå tusentals människor över hela Sverige.

Men det hela började med att två lärare i Rots skola ville uppmuntra sina elever att tvätta händerna noggrannare. Därför genomförde de ett experiment där eleverna fick ta på fyra olika ostskivor.

Först fick de ta på osten med otvättade händer. Sedan med slarvigt tvättade händer. De sista två ostarna kladdade man på efter att man tvättat händerna ordentligt.

Marica Persson berättade om experimentet.

Några dagar senare såg man den dramatiska skillnaden. De första två ostarna hade blivit ett hem för allehanda mögel och bakterier medan de sista två såg ut att vara ganska fräscha.

– Barnen reagerade väldigt starkt och tyckte den otvättade osten var äcklig, berättar Marica Persson, som genomförde experimentet med sin kollega Jennie Hagström.

Resultatet blev vad lärarna hade hoppats och trott:

– Förut sprang barnen raken vägen till lunchen men nu tar de sig tid och tvättar händerna, säger Marica Persson.

Jennie Hagström och Marica Persson utanför Rots skola i Älvdalen.

Vad de däremot inte hade kunnat drömma om var att bilden på de fyra ostarna, som de lade ut på skolans Facebook-sida, skulle bli en viral succé.

I skrivande stund har bilden delats över fyratusen gånger och blivit gillad närmare tretusen gånger och dragit in snart 800 kommentarer.

Det blev en väldigt stor uppståndelse kring det här. Det kunde vi inte tro. Vi ville bara visa föräldrarna vad vi har gjort i skolan.

– Det blev en väldigt stor uppståndelse kring det här. Det kunde vi inte tro. Vi ville bara visa föräldrarna vad vi har gjort i skolan, berättar Marica Persson.

Så här såg ostarna ut strax efter experimentet ...

... och så här såg de ut efter två veckor.

Hon tror att bilden tog snurr för att den snabbt och pedagogiskt visade vikten av att tvätta händerna.

Karolina Westerling, Linus Hed, Emma Karlsson och Kenny Larsson var fyra elever som deltog i experimentet.

– Det var häftigt att det började mögla på ostarna och blev så där fränt. Det är inte bra att inte tvätta händer, säger Emma Karlsson.

Linus Hed berättar att han nu tvättar händerna minst fem gånger om dagen. Framför allt inför maten samt när han varit ute i garaget eller kojan.

Linus, Karolina, Emma och Kenny utanför Rots skola.

– Det var kul men äckligt att se, säger Kenny Larsson. Jag tänkte att jag borde tvätta händerna noggrannare, fortsätter han.

Men det kommer nog dröja ett tag innan Rots skola lyckas med nästa virala succé.

– Vi kommer nog inte fortsätta på det virala spåret, säger Marica och skrattar. Det blev en väldigt stor sak kring något väldigt litet för oss. Vi fortsätter som vanligt att dela bilder för föräldrarnas skull där vi helt enkelt visar vad vi gör, avslutar Marica.

Läs också: Viral succémaskin får ett småsyskon

Läs också: Sarah gör viral succé

Läs också: Viral succé för Mickes imitationer

Mer läsning