Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför söker Älvdalsbo till extrema tv-serien: "Hoppas kunna visa ryssarna"

Mats Goldberg, 36, är den första svensken som valt att ställa upp i Game 2 Winter – en rysk tv-show som blivit jämförd med bokserien Hunger Games. Deltagarna kommer nämligen utsättas för extrema förhållanden i Sibirien.

Annons

Nio månader i den sibiriska vildmarken där temperaturen kan gå ner till -40°C och grannar som brunbjörn och varg inte är ovanliga.

Det låter kanske inte som en höjdare till semester. Men Mats Goldberg, 36, har nu valt att tillbringa tid just där.

Eller åtminstone försöka.

Mats Goldberg studerar i dag i Älvdalen där han pluggar till fjäll- och äventyrsledare.

Han har nämligen valt att ställa upp i den ryska tv-showen Game 2 Winter.

– Jag hoppas kunna visa ryssarna att vi svenska vikingar inte är rädda för kylan och att vi kan stå pall för trycket och ensamheten som den sibiriska taigan har att erbjuda, säger Mats Goldberg, som bor och studerar i Älvdalen där han utbildar sig till fjäll- och äventyrsledare.

Ursprungligen kommer Mats från Stockholm men har varit i Dalarna sedan 2012 då han flyttade till Säter.

Därpå har han varit i Hedemora och Avesta innan han flyttade till Älvdalen för att satsa på utbildningen och i förlängningen på att få ett jobb under bar himmel.

– Jag ångrar inte flytten till Dalarna. Det är bättre livsmiljö här än i Stockholm.

Se Mats Goldbergs ansökan till tv-showen nedan:

Men varför vill du delta?

– Jag hoppas kunna inspirera andra till ett mer aktivt uteliv och detta är det område jag vill arbeta med resten av mitt liv, så varför inte ta denna möjlighet till både kunskap och erfarenhet?

Den ryska showen fick mycket uppmärksamhet i december när internationella medier liknade det hela med Hunger Games och att allt var tillåtet. Däribland slagsmål, mord, våldtäkt och stöld.

Bortsett från att det inte riktigt är sant. Rysk lag gäller även i Sibirien och att utföra en kriminell handling i tv är kanske inte en klok idé.

Mats Goldberg är långt från främmande när det kommer till extrema miljöer.

Däremot kommer de 30 deltagarna att försöka överleva i den sibiriska taigan. Bärbara kameror kommer att fästas på kläderna. Likaså kommer 2000 kameror finnas uppsatta vid "tävlingsområdet".

– Många läste de där artiklarna om att mord var tillåtet och undrade vad jag håller på med. Men skulle någon utföra en olaglig handling kommer rysk polis att ingripa och man blir bortplockad direkt. Media hakade på eftersom tävlingsledningen inte tar ansvar för vad som händer. Men så ser ut i den flesta sortens underhållning på tv, förklarar Mats Goldberg, och fortsätter:

– Det kommer ändå vara farligt. Vi är omrignade av vilda djur. Väder och sjukdomar kommer vara ett problem. Huvudkonceptet är att vi befinner oss i en extrem miljö under en lång tid.

Har du någon erfarenhet av detta tidigare?

– Jag har ingen erfarenhet av 40 gradig kyla och ett arktiskt klimat. Men jag har vistats i svensk fjällmiljö där temperaturen kan gå ned till 30 grader utan problem. I den utbildningen jag nu går på i Älvdalen är det också detta vi får lära oss. Att klara oss i vintermiljö. Skulle jag komma med blir det som ett examensprov på det hela, säger Mats Golberg.

Mats uppmärksammade i fjol när han valde att simma hela Dalälven – nedan kan ni se intervjun inför den strapatsen:

Men hur åker man ur? Alla deltagare kommer ha en larmknapp och om man inte vill eller kan fortsätta är det blott ett knapptryck bort att evakuera platsen. Då berövas man alla möjligheter att komma tillbaka eller ta del av pengarna.

– Min målsättning, om jag vinner, är att donera hälften av vinstpengarna till folk som behöver de bättre än jag. Barn, djur och natur är de områden som ligger mig varmast om hjärtat så något som bidrar till detta blir det troligtvis.

– Men allt hänger på att befolkningen runtomkring mig är villiga att rösta. Deltagarna måste själva ragga röster för att komma med. Jag hoppas folk känner att det vore kul att en svensk vinner. Det finns ett tiotal européer med och jag är den enda från skandinavien i dagsläget, säger Mats Goldberg.

Överlevnad i naturen är något som Mats brinner för.

Tävlingen börjar den 15 juni 2017.

Nio månader senare, den 1 april 2018, kommer de deltagare som är kvar i tävlingen att dela på prispengarna. Inledningsvis är detta belopp 100 000 000 rubel vilket motsvarar nästan 15 miljoner kronor.

Läs också: Därför simmade Mats Goldberg längs hela Dalälven i fjol

Läs också: Den 2 juli inledde han simturen

Läs också: Och så gick det på slutspurten

Mer läsning