Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalabänkens socialdemokrater vill satsa på infrastruktur och statliga jobb i Dalarna

Socialdemokraterna på riksdagens dalabänk vill satsa sina politiska krafter på infrastrukturen i Dalarna. Det visar deras gemensamma riksdagsmotioner.
– Vi sitter i regeringsställning och kan naturligtvis påverka på flera sätt. Med motionerna vill vi trycka på ännu mer, säger Maria Strömkvist.

Annons

Dalariksdagsledamöterna Roza Güclü Hedin (S), Hans Unander (S) och Maria Strömkvist (S). På bilden saknas Patrik Engström (S).

Tidigare i veckan gick tiden för att lämna in riksdagsmotioner ut för kommande år. Socialdemokraterna på riksdagens dalabänk - Patrik Engström från Avesta, Maria Strömkvist från Ludvika, Hans Unander från Malung och Roza Güclü Hedin från Falun - har skickat in femton gemensamma motioner. Flera av dem handlar om bättre infrastruktur i Dalarna.

– Vi ser det som ytterst viktigt att Dalabanan rustas . Vi vill därför att staten klassificerar upp sträckan. Det skulle göra att banan prioriteras mer än i dag. Framförallt är det viktigt att sträckan Sala-Avesta rustas för att det inte ska bli så stora hastighetssänkningar av sträckan som befarat, säger Hans Unander.

Partigruppen kräver också i en motion att Mora flygplats ska få del av de statliga pengar, totalt 940 miljoner, som finns för att garantera rimliga restider till huvudstaden.

– I dag är den här gränsen satt till fyra timmar. För Moras del handlar det i dag om endast några minuter kortare restid. Vi vill därför att Mora flygplats ska få del av dessa medel. Inte minst behövs det med tanke på Dalabanans tillförlitlighet, säger Unander.

Gruppen vill även att staten ger mer till länets länstrafikplan. Detta för att rusta länets 90-vägar utan mitträcke.

– Detta för att vi inte ska tvingas sänka hastigheten till 80 km/h, som Trafikverket aviserat för 90-vägar utan mittbarriärer, säger Unander.

Den socialdemokratiska dalagruppen vill också att staten öppnar för att tillåta företag och privatpersoner nyttja fiberkapaciteten som är nedgrävd vid alla järnvägar.

– Det går att göra så i dag, men det är svårt att få till. Vi vill att regeringen ser till att Trafikverket får detta reglerat tydligare i de så kallade regleringsbreven, som styr verkens arbete, säger Roza Güclü Hedin.

I våras stod det klart att skattekontoret i Ludvika fick behålla sina arbetstillfällen.

– Det var bra, men samtidigt kan vi se att skatteverkets kontor flyttade från Mora till Falun, samt att Migrationsverket flyttade sitt kontor från Hedemora till Borlänge. Vi vill stoppa utflyttningen av alla statliga jobb från landsbygd till centralorter, säger Maria Strömkvist.

I fjol fick de fyra igenom en gemensamma motion om just detta i riksdagen.

– Nu kämpar vi vidare. Vi vill i vår nya motion ha tillbaka den politiska styrningen över statliga myndigheter. Vi vill ersätta dagens tandlösa insynsråd med nämnder och styrelser. Det ska vara tydligt för generaldirektörerna att de står till svars inför folkvalda politiker, säger Maria Strömkvist.

Mer läsning

Annons