Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byträtan i Lövnäs fortsätter

Annons

När Ivan Solder för ett par veckor sedan besökte Tage Eriksson, styrelseledamot i badhusföreningen, för att lösa medlemsskap för 2007 blev han nekad. Han fick beskedet att styrelsen beslutat att den som vill bli medlem måste söka medlemsskap. Därefter ska årsmötet besluta om man får bli medlem.

Årsmötet på torsdag kommer därtill att hållas i en privat sportstuga, tillhörande en suppleant i styrelsen. Alltså inte i byns samlingslokal och den byggnad föreningen har att värna om.

- Allt för att förhindra obehöriga tillträde till årsmötet, säger Ivan Solder.

Det som sedan något år tillbaka sker i Lövnäs och som delat byn i två läger förvånar både kommunchefen Bengt Welin och kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson (s) i Älvdalens kommun.

- Så länge badhusföreningen inte följer demokratiska spelregler kan den inte påräkna några kommunala bidrag, säger Bengt Welin som hade en dialog med badhusföreningens styrelse om det här förhållandet redan i fjol. Någon ändring tycks inte ha skett.

Enligt föreningens ordförande Bror Larsson får alla bli medlemmar som lovar att jobba i föreningens anda.

- Det som skett här i byn är att vissa konsekvent motarbetat föreningens arbete och överklagat allt vi gjort för att utveckla verksamheten till det bättre.

- Vi som jobbar i styrelsen lägger ner all vår själ för att arbeta i föreningen. Vem som helst har tillträde till bystugan som står öppen och olåst för jämnan, säger Bror Larsson som förnekar att det stundande årsmötet hålls i en privat fastighet för att hålla ovälkomna besökare borta.

- Avsikten är inte att anmäla någon för egenmäktigt förfarande, men de som valt att motarbeta oss har inte på årsmötet att göra.

Bror Larsson anser att, som han uttrycker det, några käringar i byn uppviglat bybor att motarbeta badhusföreningen.

Ivan Solder säger att Lövnäs byaråd bildats för att verka för aktiviteter i byn. Det finns flera byaråd i Älvdalens kommun och de sorterar under Byarnas råd där Stig Arbin, Blyberg, är ordförande.

- Jag har varit i Lövnäs och försökt medla mellan de här grupperingarna utan att lyckas. Därefter bildades Lövnäs byaråd, säger han.

Kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson säger att han inte vill lägga sig i trätan i Lövnäs. Han anser att den får man lösa lokalt.

- Men från kommunen är det Lövnäs byaråd vi har samröre med, är hans kommentar.

Mer läsning

Annons