Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschaufför i rätten för mordförsök

Annons

- Han kom med fullt humör emot mig. Han var hemskt vild och sa att han skulle köra på mig. Jaha, sa jag. Jag trodde inte på honom, beskriver pappan mötet med sonen under brottskvällen.

Den misstänkta 40-åringen sitter med armarna i kors och blicken ömsom på åklagaren, ömsom ner i bordet, trummar med fingrarna i bordsskivan. Men när pappa talar ser han inte ut att lyssna alls. Han viskar med sin försvarare och titta på bilagor till handlingarna.

Det var den nionde juni som 40-åringen i berusat tillstånd körde på en flicka som var i sällskap med sin pojkvän och mannens pappa. Enligt åklagarsidan var meningen att träffa fadern och att den åtalade ämnade döda honom.

Enligt mannen, som har en bakgrund som yrkeschaufför och har kört både buss och taxi i ett familjeföretag, var påkörningen en ren olyckshändelse. Men han erkänner att han har kört på flickan vilket också gör honom skyldig till olovlig körning, eftersom han tidigare fått körkortet indraget.

Både mannens pappa och den påkörda flickan fick köras till sjukhuset. Flickan som fick hjärnskakning fick ligga kvar ett dygn för observation, men kunde sedan åka hem. Hon förblev dock sängliggande i en veckas tid. Pappan fick käkbenet under vänster öga krossat och fick opereras. Han var inneliggande i nio dagar.

- De fick lägga in en väv i nederkant på vänsterögat, de var rädda för att ögat skulle falla in i huvudet.

Medan flickan är helt återställd har faderns skada är ännu inte läkt och känseln har försvunnit i vänster käke.

Efter utdelad näve lämnade 40-åringen platsen och for hem, där han drack både sprit och öl.

- Jag satt vid köksbordet och väntade på att polisen skulle komma, förkunnar han.

Polisen kom och förde mannen till arresten i Mora.

- Jag vill uttrycka en stark upprördhet över polisens agerande, säger advokat Hans Östberg.

- Jag tycker det är snaskigt helt enkelt, fortsätter han i slutpläderingen. Polisen beskriver att den åtalade var chockad, berusad och förbannad. Det en person säger under de förhållandena ska inte kunna hållas emot den personen. Det är inte trovärdig information, men det har använts som bevisning i form av vittnesmål.

Åklagaren yrkade i sin slutplädering på flerårigt fängelsestraff.

Rätten beslutade om fortsatt häktning till dess att domen förkunnas den 20 juni.

Mer läsning

Annons