Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag annars dör turismen ut

Annons

Om inte fjärrvärmeprojektet får bidrag kommer det, enligt byarådet, att få omfattande konsekvenser för Evertsberg. I en skrivelse till kommunen listar byarådet omfattande konsekvenser, bland annat:

x Skolan kommer att läggas ner, och kommunen kommer att få sälja eller riva skolan, vilket kommer att medföra stora kostnader för kommunen.

x Bygdegården kommer att stängas, vilket medför att det blir stängt även under Vasaloppet, då det inte finns pengar till inköp av råvaror till serveringen.

x Affären stängs på grund av höga driftkostnader för värme.

x Turismen kommer att bli obefintlig då bygdegården och affären stängs.

Byarådet framhåller att man vill arbeta för en miljövänlig, ekonomisk och lokalt producerad energi och på sikt bli självförsörjande. Bland annat utreds en turbin vid den gamla dammen i Dysån

I ett första steg, när det gäller fjärrvärmeplanerna, vill byarådet koppla in de större offentliga byggnaderna, samt de cirka 15 privata intressenter som finns efter sträckning nummer ett, för att få täckning för kostnaderna".

Byarådet söker 500 000 kronor ur Trängslets regleringsfond. En värmepanna på 500 kilowatt är redan installerad. Sponsorer har bidragit med en miljon kronor till varmvattenledningen, pannan är sponsrad med 500 000 kronor. Nu vill byarådet att Älvdalens kommun, via regleringsfonden, bidrar med 500 000 kronor för att färdigställa anläggningen.

Steg nummer två är beräknat till att kunna försörja hela byn med värme genom en modifiering, eller ombyggnad, av pelletsvärmeverket till ett "modernt flisvärmeverk på cirka 1 200 kilowatt.

"Evertsberg ska vara den hållbara bygden för lokala utvecklingsförslag gällande miljön", skriver byarådet.

Mer läsning

Annons