Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusad förare ska betala 45 000 kronor efter dikeskörning – ändrade sin berättelse i tingsrätten

Bilföraren var berusad och narkotikapåverkad när han körde i diket vid Idre Fjäll.
Detta sade han till polisen på plats, men vid rättegången ändrade han sin berättelse och förnekade brott.
Mora tingsrätt dömer mannen till att betala över 45 000 kronor, för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Annons

Bilföraren var berusad och narkotikapåverkad när han körde i diket vid Idre Fjäll. Mora tingsrätt dömer mannen till att betala över 45 000 kronor, för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Foto: Henrik Montgomery / TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – tips för att hålla värmen

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

Fler olyckor med vildsvin än med älgar i landet – Lista: Djuren som förekommer i viltolyckorna i Dalarna

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 25-årsåldern och bosatt i ett angränsande län.

Den 4 mars i fjol befann sig mannen i närheten av Idre Fjäll i Älvdalens kommun. Han körde då bil trots att han var påverkad av narkotika och var berusad. Analysresultatet, som lades fram som bevisning, visade att mannen hade bensoylekgonin, som är narkotikaklassat, samt 0,93 promille alkohol i blodet, strax efter bilfärden. Dessutom hade han 0,07 gram kokain, som är narkotikaklassat, på sig.

Mannen har erkänt innehavet av kokainet, men förnekat rattfylleri. Han har uppgett att han körde ner bilen i diket på dagen och sedan återvände till fots flera timmar senare, tillsammans med några kamrater. En annan kamrat skulle ansluta med bil senare, för att hjälpa honom att dra upp bilen.

Då kom polisen till platsen och mannen sade till polisen att han hade kört bilen 20 minuter innan polisen kom. Detta har mannen senare tagit tillbaka. Han har ingen förklaring till varför han sade så till mannen, mer än att han var berusad och nervös. Han har uppgett att han hade druckit alkohol och brukat narkotika innan han gick tillbaka till bilen.

Ett vittne har dock berättat något annat om händelsen, nämligen att mannen skjutsade vittnet, någon gång under natten, och att mannen då backade ner bilen i diket.

Mora tingsrätt konstaterar att mannens uppgifter som han gav i det första samtalet med polisen på plats, samt vittnets uppgifter, motbevisar de uppgifter som mannen lämnade under rättegången. Alltså de uppgifter om att han i stället hade lämnat bilen i diket på dagen och återvänt först flera timmar senare och då varit berusad och narkotikapåverkad. Därför anser tingsrätten att det är bevisat att mannen begått brotten.

Mora tingsrätt dömer mannen för rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Mannen döms till att betala 200 dagsböter à 220 kronor, sammanlagt 44 000 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för provtagning och analys, som uppgick till 280 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons