Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankers flykt från landsbygd oroar kommunalråd

De stora bankerna överger landsbygden, det menar de tre kommunalråden Peter Egardt, Älvdalen, Mikael Thalin, Orsa och Stina Munters i Vansbro.
– Nedläggning av lokala kontor och allt svårare att få låna för mindre företag gör att vi nu säger ifrån, säger Peter Egardt.

Annons

Älvdalens kommunalråd Peter Egardt.

Bankernas närvaro på landsbygden blir allt sämre, i Älvdalen finns fortfarande Handelsbanken och Swedbank kvar, men Nordea och övriga banker är borta. I Särna och Idre saknas numera lokala bankkontor.

I Orsa försvann Swedbank för snart två år sedan och där är enbart Handelsbanken kvar.

– Vi ser en risk för att bankerna minskar sin tillgänglighet, öppettiderna blir kortare och på sikt försvinner kontoren från mindre orter, säger Peter Egardt.

– Det gör också att den kunskap som finns om de lokala förutsättningarna blir sämre och vi ser också att det blir allt svårare att få lån för företag i landsbygden, säger Peter.

Orsas kommunalråd Mikale Thalin är överens med Peter Egardt om problemen som följer när bankerna lämnar landsbygdskommunerna.

– Det jag möter väldigt ofta är frustrationen över att det blir svårare med lån för både företag och privatpersoner, säger Mikael Thalin.

– Näringslivets tillgånger till krediter är väldigt viktig för en levande landsbygd och då är bankernas kunskap om det lokala näringslivet avgörande, menar både Egardt och Thalin.

– När beslut i avgörande lånefrågor ska fattas centralt och långt från företagarna så är det betydligt svårare att få lån. Det finns företag som bara beviljas 40 procent av lånebehovet och då blir nödvändiga investeringar inte genomförbara, säger Peter Egardt.

I ett nationellt nätverket samlas nu kommuner från landsbygden i norra Svealand och Norrland för att ta bort alla hinder för att lokala banker ska kunna etablera sig varhelst de önskar, inte minst där affärsbankerna försvunnit.

– Vi undrar varför såväl Konkurrensverket som Finansinspektionen hela tiden avstår från att fokusera på dessa ökade problem, säger Peter Egardt.

Mer läsning

Annons