Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalsk mat serveras europeisk TV-publik

/
  • Regi. Tatjana Reiff har lärt sig svenska vid Mora folkhögskola och nu är hon förbindelselänk till fotografen Peter Klotz, ljudkillen Christian Friedel och producenten Adama Ulrich och de som ska agera framför kameran.
  • Fäbodgata. Floj fäbodar med sina låga, grå timmerbyggnader tillhör Åsen och drivs av Anna och Arne Axelsson som har kor, getter, renar, höns och ankor inhysta i de små fjosen.
  • Fundersam. Hur vill dom ha det nu då, Anna Axelsson kliar sig i nacken och tittar frågande på Anna Dahlgren. Producenten Adama Ulrich övervakar det hela.
  • Fäbodliv. Medan de vuxna är upptagna av fäbodarbete roar sig nästa generation på egen hand och Evelina och Liv far runt bland stenblock och kalvar.
  • Huvudroller. Anna Axelsson i Floj och Anna Dahlgren i Vasservallen är två unga kvinnor som bjuder traditionella fäbodrätter till tysk och fransk TV-publik. Under sex dagar har teamet från Arte/ZDF filmat i Älvdalsmiljöer.

Annons

Anna Axelsson knådar och småpratar samtidigt med Anna Dahlberg. Två unga fäbodkullor med huvudroller i matprogrammet "In Tisch in Dalarna".

-Vi har 72 timmar film, när vi är färdiga med vårt uppdrag i Älvdalen, berättar TV-fotografen Peter Klotz vid den tysk-franska TV-stationen Arte/ZDF, som sänder en TV-serie med traditionell mat från olika europeiska länder.

I Sverige föll valet på Älvdalen och fäbodrätter som messmör, tjockmjölk, getost, römgröt och allt vad det heter.

- De 72 timmarna ska redigeras ner till ett 30 minuter långt program, berättar producenten Adama Ulrich, som inte är ett renodlat matprogram, även om det heter "In Tisch in Dalarna" (på tallriken i Dalarna), utan ett program som berättar för tittarna också om vägen fram till tallriken och om människorna som tillverkar och äter den.

- Jag tror att det här bli jättebra reklam för Älvdalen, säger en av "huvudrollsinnehavarna" färbodstintan Anna Dahlgren i Vasservallen i Särna, och hoppas för egen del att hon bara glimtar förbi i TV-rutan.

Men så blir det nog inte, så noga som Peter Klotz och ljudkillen Christian Friedel är med omtagning efter omtagning under en eftermiddags inspelning i den lilla fäboden Floj på Älvdalens besparingsskog.

Här håller Anna och Arne Axelsson en mycket varierad djurbesättning. Med ett tjugotal kor på skogsbete, fem renar likaså, kalvar och getter inne på vallen, tillsammans med höns och ankor.

- Sen hade vi sex kattor senast jag räknade, säger Anna med ett skratt och antyder att det är tillökning på gång.

TV-teamet tillbringar sex dygn i Älvdalen och under den tiden har det hunnit med att filma på många olika platser.

Hos Lars-Erik Bohlin i Rot har de varit vid flera tillfällen och bland annat följt honom och Lars Dahlgren under skogsarbete. En utflykt som även ledde till ett spännade besök vid ett björnidé.

- Vi vill ge en bild av hur människors liv har format den här speciella maten, säger Adama Ulrich, det är väldigt intressant att se hur man kan framställa så mycket under så primitiva former. Något som måste vara nedärvt från generationer tillbaka. Här i Floj har de ju inte tillgång till några moderniteter, utan allt görs på gammalt sätt.

I Floj får de båda Annorna agera tillsammans och de uppträder så avspänt framför kameran, som om de aldrig gjort annat. Småpratar medan den ena kramar vasslan ur ostmassan. Skrattar obesvärat när teamet kräver omtagning. Och agerar säljare och kund vid den lilla fäbodboden.

Den ende som får "onda ögat" av producenten är tidningens utsände, som emellanåt anses vara alltför närgången för hennes gillande.

Under dagarna i Älvdalen har trion fått vara med om att buffra till Vasselvallen i Särna och i Särna filmades också de sista sekvenserna till TV-programmet. Teamet fick vara med om midsommarfirandet och smaka på römgröt och fisk, traditionell midsommarmat i den bygden.

- Det har varit en fantastisk fin vecka, säger tolken Tatjana Reiff, som gjorde sin första bekantskap med bygden 1986, då hon studerade svenska vid Mora folkhögskola tillsammans med ett 20-tal andra internationella studenter. Då gjorde vi utflykter till bland annat Navardalen och Älvdalen är precis lika fint som jag minns det.

- Det är roligt att TV-teamet valde just Älvdalen för det svenska bidraget till TV-serien, säger Anna Dahlberg, det här blir fin reklam för vår vackra bygd och för våra specialiteter.

Mer läsning

Annons