Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalen och Orsa kräver trafikplikt för moraflyg

Både Älvdalen och Orsa kommuner stödjer Mora i dess arbete för att skapa trafikplikt för flyglinjen Mora-Arlanda.

Annons

Trafikverket ser inte ett behov av en upphandlad trafik för flyget Mora-Arlanda, men det gör både Orsa och Älvdalens kommun, som i remissvar stöttar Mora i arbetet med att få till trafikplikt för sträckan Mora-Arlanda.

Mora jobbar aktivt för att trafikplikt ska beviljas för linjen Mora-Arlanda, som då kan ersätta den upphandlade trafiken som Mora kommunen nu själv gjort. Argumentet för Mora handlar om näringslivets behov för en fungerande flygplats, men också att restiderna från Mora är för långa med tåg eller bil.

Än längre är restiderna för företag i Älvdalen och Orsa.

– Vi är helt överens med Mora om behovet av en fungerande trafiklinje till Arlanda och den måste ske med trafikplikt, precis som Torsby-Hagfors för att ta en jämförelse, säger Orsas kommunalråd Mikael Thalin.

Även Älvdalen stödjer Mora med sitt remissvar angående flygtrafiken. I det kräver Älvdalen att Trafikverket beslutar om trafikplikt Sveg-Mora-Arlanda genom slingning.

Älvdalen påtalar också att restidsvinsterna med flyg är påtagliga och i praktiken en förutsättningför fortsatt utveckling av regionens näringsliv.

Mer läsning

Annons