Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig revisorskritik mot kommunalråd – för avtal värt 20 miljoner

Älvdalens kommunalråd Peter Egardt får kritik för det avtal han tecknade med en privat fastighetsägare om lokalhyra för ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Ett kontrakt värt 20 miljoner kronor.

Annons

Det blivande hemmet för ensamkommande stod tomt medan kommunen betalade flera miljoner i väntan på att det skulle bli klart.

Beslutet att hyra den aktuella fastigheten togs på delegation av kommunalrådet Peter Egardt den 15 december i fjol. Det utan att informera kommunstyrelsen som sammanträdde dagen innan. Delegationsbeslutet, med hänvisning till brådskande ärende, undertecknades först den 17 december och anmäldes inte till kommunstyrelsen förrän den 15 mars.

Det ledde till att hanteringen av beslutet kritiserades av Älvdalens tidigare kommunalråd Kjell Tenn, som också anmälde hanteringen till förvaltningsrätten i Falun. Samtidigt har revisorerna agerat och prövat hanteringen av ärendet med hjälp av revisionsföretaget KPMG. Det är nu den rapporten som landat i kommunen och utifrån den riktar revisorerna allvarlig kritik mot kommunalrådet Peter Egardt.

Läs även: Peter Egardt medger fel

KPMGs revisor tar hänsyn till den situation som rådde under förra hösten och beskriver situationen i Älvdalen med att det var en ansträngd period under förra hösten när antalet flyktingar kraftigt ökade och därmed också antalet ensamkommande barn. I Älvdalen tog man då emot mellan en och tre ensamkommande i veckan. Kommunen hade då ansvar för 55 barn och staten hade aviserat att antalet skulle utökas till 70 barn.

Det var i det läget som kommunen valde att hyra en lokal av en privat företagare. Kontraktet skrevs på fem år med en hyra på 6000 kronor per kvadratmeter. Totalt innebar det att kommunens hyra skulle bli 20 miljoner kronor för de fem år som avtalet tecknades.

Samtidigt är KPMG kritisk mot att kommunstyrelsen inte informerades tidigare och konstaterar att hyresnivån är mycket hög, samt att det saknas underlag och budgetkalkyler för beräkning av kostnader och intäkter.

Läs även: Dyrbar lärpeng – kommun fick Svarte Petter

"Det fanns vid tidpunkten för beslutet att underteckna hyresavtalet enbart muntlig information som låg till grund för ordförandes beslut. Att teckna avtal för en omfattande verksamhet där hyreskostnaden uppgår till närmare 20 000 000 kr utan ett dokumenterat beslutsunderlag och där beslutet är politiskt obehörigt är inte ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt inte tillfredställande", skriver KPMGs revisor.

Revisorn skriver vidare i en kommentar att om ärendet lyfts till kommunstyrelsen för beslut hade det inneburit ett bättre beslutsunderlag.

I rapporten kritiseras också att avtalet skrevs på, trots att den brådska som öppnar för kommunalrådet att skriva på med hänvisning till "katastrofläge" saknades.

Kommunens revisorer, skriver att de bedömer kritiken som allvarlig och att att den har betydelse för deras kommande ansvarsprövning. Därför begär de att kommunstyrelsen ska lämna ett yttrande senast den 12 december.

Mer läsning

Annons