Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvdalen har flest arbetslösa ungdomar

Annons

Det största problemet är ungdomsarbetslösheten. Antalet ungdomar mellan 18 och 24 år som är öppet arbetslösa fortsätter att öka. I juli var 1 846 ungdomar arbetslösa, vilket är 8,6 procent av den unga befokningen.

I drygt hälften av kommunerna har antalet arbetslösa ungdomar ökat från förra året. Den största ökningen finns i Falun, och flest arbetslösa ungdomar finns i Älvdalen, där 12,9 procent av ungdomarna är arbetslösa.

- Det är helt klart det område som vi måste jobba mest med, säger Birgitta Bodevik vid länsarbetsnämnden.

Hon säger att ungdomsarbetslösheten är för stor, och måste ner. Men att man också måste ha perspektiv på siffrorna.

- För tio år sedan var i snitt 3 905 ungdomar arbetslösa, mot 1 846 nu. Sett i det perspektivet har det blivit mycket bättre. Men det är inte tillräckligt bra.

Den öppna arbetslösheten är oförändrat 4,7 procent i Dalarna. Det är lägre än riksgenomsnittet på 4,9 procent.

I Malung, Orsa, Älvdalen, Falun, Borlänge och Säter har den ökat jämfört med juli 2004. I övriga kommuner har den minskat.

Högst öppen arbetslöshet har Ävdalen med 7,9 procent, lägst har Leksand med 3,2 procent.

Det som kallas obalansen, där öppet arbetslösa ingår tillsammans med deltagare i arbetmarknadspolitiska program, har ökat. I jul var obalansen 11 795 personer, mot 11 159 i fjol.

- Det här visar att vi har en bra användning av de arbetsmarknadspolitiska program vi har. Anställningsstöd i olika former, arbetsmarknadsutbildningar och praktik är de vanligaste programmen, säger Bodevik.

Antalet långtidssjukskrivna fortsätter att sjunka.

- I juli hade vi 940 långtidssjukskrivna i länet, alltså personer som inte haft jobb de senaste två åren. Det är 0,5 procent av befolkningen. Detta visar att länet fortfarande har en stark rörlighet på arbetsmarknaden. De flesta kommer snabbt ut i jobb igen, säger Bodevik.

- Här hör vi faktiskt till de bättre länen i landet. Vi har valt att sätta in mycket åtgärder på just den här gruppen.

Hoppfullt för framtiden är att antal varsel för årets första sju månader var lågt. Bara 531 personer varslades om uppsägning, att jämföra med 1 161 personer under samma tid i fjol.

- Det är inget exakt mått som säger att arbetslösheten kommer att sjunka. Däremot är det en bra siffra på det psykologiska klimatet på arbetsmarknaden. Höga varseltal innebär att marknaden är i gungning.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons