Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativ för äldre

Annons

Många oroas över hur framtiden som gammal ska bli. Kommer man att kunna få den hjälp man vill ha och finns det något alternativt boende mellan villan och servicehuset?

I församlingshemmet häromkvällen samlades ett 40-tal intresserade när Kerstin Söderbaum-Fletcher berättade om Tersen - ett vuxenboende i Falun där i princip alla åldrar är välkomna, utom barnfamiljer.

- De får naturligtvis hälsa på och bo i gästlägenheten, men annars är boendet anpassat för vuxna utan barn.

I Tersen har alla en egen lägenhet men också tillgång till gemensamma utrymmen som storkök, matsal, vardagsrum och vävstuga.

Alla väljer själva hur mycket man vill umgås med grannarna och det enda som är obligatoriskt är matlagen som har köksansvar var sjätte vecka. Där är man med oavsett om man äter i matsalen eller inte.

- Tanken är att vi som bor i Tersen ska känna att vi finns i ett sammanhang där människor bryr sig om varandra, fortsatte Kerstin Söderbaum-Fletcher.

Bland åhörarna i församlingshemmet fanns bland andra Christer Swedhs, politiker och styrelseordförande för Leksandsbostäder samt kommunalrådet Bo Pettersson. Båda tror på alternativa boendeformer i framtiden.

- Från bolagets sida har vi redan börjat fundera i de här banorna. För det planerade lägenhetsbygget i Tibble där vi nu istället säljer villatomter, var vi inne på de här tankarna, avslöjar Swedhs.

- Hittar vi en lämplig tomt och det finns intresse är det inte omöjligt att vi bygger, fortsätter han.

Bo Pettersson välkomnar nya boendeidéer.

- Vi måste hjälpas åt och vara öppna för fler alternativa boendeformer i framtiden. I både privat och kommunal regi.

- Det gäller även utanför Leksands centrum. Jag vet att Djuraborna är mycket intresserade av att få lägenheter till orten. Det gäller bara att få ekonomi på det hela.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons