Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskat vårtecken

/

De kommer som en föraning om vår i januarimörkret - tulpanerna. Det är kanske också därför de behåller greppet år efter år som de mest älskade snittblommorna i Sverige.
– Jag tycker att de är finast när de är utslagna, säger Polo Hildén när Pralin besöker Hildéns handelsträdgård i Hedemora för att få lite vårkänslor.

Annons

Snö, sol och ett par minusgrader – ute är det en strålande vinterdag, men inne i Hildéns växthus är det behaglig vår. Där står knoppiga tulpaner redo att snart skördas.

– Får de bara värme och ljus så kommer de fram på tre veckor, lite längre fram på säsongen när det är varmare ute går det lite snabbare, berättar Polo som tillsammans med sin man Harry Hildén driver Hildéns handelsträdgård.

 Det var i slutet av 60-talet som svenskarnas tulpankärlek tog fart på allvar när tulpaner i bunt började säljas i vanliga i livsmedelsbutiker. Ungefär en miljon tulpaner per dag säljs det i Sverige från januari fram till påsken, det är fler sålda tulpaner per capita än i tulpanlandet Holland.

I dag finns det inte så många lokal tulpanodlare kvar i Dalarna, sedan Gustafsons i Borlänge slutade häromåret är det Hildéns i Hedmora och Stackmora handelsträdgård i Orsa som odlar och kan leverera tulpaner lokalt. "Hobbyodlare" kallar han sig på skoj, Harry Hildén, andra generationens trädgårdsmästare på Hildéns handelsträdgård. Ungefär 130 000 tulpaner skördar man under en säsong, det kan jämföras med växthusjätten i Gävle, Sörbys handelsträdgård, som under samma period säljer ofattbara en miljon tulpaner i veckan. Bara en handelsträdgård står alltså för ungefär tio procent av hela den svenska marknaden.

Tulpansäsongen är över framåt påsk, då måste Harry och Polo göra plats för sommarblommorna i alla sina växthus. I Holland däremot finns det i dag företag som specialiserat sig på att leverera tulpaner året runt. Då skeppas tulpanlökarna hit från andra sidan jordklotet, från Nya Zeeland, för att få tulpanlökar som blommar här på sommaren och hösten.

– Det är lite som semlor till midsommar tycker jag, säger Harry.

Under säsong måste man skörda tulpanerna i växthuset två till tre gånger om dagen. Vissa lökar passar lite tidigare på säsongen andra senare, totalt odlar de 60 olika sorter:

– Vi har specialiserat oss på lite "finare" sorter, säger Harry.

Jorden de odlar i är också lite speciell. De flesta odlar sina tulpaner i torv, men Hildéns använder krav godkänd åkerjord och får då fina tulpaner som står länge.

– De växer i en nyttigare bakterieflora, vi odlar i medicin som konsulenten som var här sa, säger Harry.

Mer läsning

Annons