Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskad hjälte som tar farväl

Annons

Fantomens världsberömda äventyr trycktes för första gången för över sextio år sedan, men då hade rättvisans förkämpe redan varit i farten i över 400 år.

I serien ses nämligen Fantomen, även kallad Den vandrande vålnaden, som odödlig av omvärlden. Arbetet mot onda makter har gått i arv från far till son ända sedan 1500-talet och dagens fantom är den 21:e i ordningen.

De trogna läsarna har även lärt känna hans förtrogna: de lojala bandarerna, hans stora vita häst Hero, den vilda grå vargen Devil och fästmön Diana Palmer.

Att Fantomen har många hängivna fans är tydligt och många entusiaster har följt hans utveckling under åren.

- Alla försök att modernisera serien har väckt starka känslor bland fansen, säger Lars-Erik Måg, stormästare i den rikstäckande Fantomenklubben.

Den stora fascinationen för den trikåklädde hjälten, boende i det fiktiva afrikanska landet Bengali, tror Måg är hans symbolvärde.

- Fantomen personifierar det goda hos människan och han väljer att bemöta all ondska var den än finns.

I motsats till många andra gamla serieklassiker lever Fantomen fortfarande vidare i många hundra tidningar runt om i världen. Seriehjältens skapare, amerikanen Lee Falk, är i dag över 80 år och håller fortfarande sin hand över berättelserna.

Men måndagen den femte februari är det sista dagen Fantomen publiceras här i tidningen.

- Vi har bestämt oss för att säga tack och farväl till Fantomen efter många år, säger Ewa Wirén, redaktionschef på Dalarnas Tidningar.

- Kanske kommer en och annan läsare att bli ledsen och sakna honom, men vi har gett Fantomen mycket tid och utrymme genom åren. Och för de trogna anhängarna finns många andra möjligheter att läsa om hans äventyr.

När Fantomen nu lämnar tidningen tar den mangainspirerad serien KEIGO över. Serien är skapad av svenska Kwok-Hei Mak som vuxit upp i Hong Kong och den utspelar sig i högskolemiljö.

- Det är en modern svensk serie och vi tycker det är kul att den utspelar sig i en miljö som många yngre läsare kan identifiera sig med, säger Ewa Wirén.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons