Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almanacka med foton från Nybo Fjärding

/

Under måndagen släpptes en väggalmanacka för Nybo Fjärding, det vill säga byarna på andra sidan älven i Gustafs.
– Om intresse finns, finns en idé om att ge ut en almanacka med historiska foton nästa år, säger Marit Ragnarsson från Österby byalag.

Annons

Det är Österby byalag som ger ut väggalmanackan, med anledning av att det nästa år är 200 år sedan som storskiftet genomfördes i Nybo Fjärding.

– På den tiden var Nybo fjärding indelad i Ovanbäcken, Utanbäcken och Långhagarna. Den senare var obebodd och fungerade som utmarker till gårdarna i fjärdingen. För att rationalisera jordbruket flyttades direkt efter skiftet 1812 många gårdar ut till Långhagarna och byn Österby bildades, berättar Marit Ragnarsson.

Österby byalag har dokumenterat storskiftet ingående och det är också byalaget som nu har gett ut almanackan som består av färgfoton från landskap och byarna.

– Om intresse finns en idé om att nästkommande år ge ut en almanacka med historiska foton. Så personer som har gamla foton över platser i trakten får gärna höra av sig, säger Marit Ragnarsson.

Ett eventuellt överskott från försäljningen kommer att gå till arbetet med bygdedokumentationen.

– I Säter har almanackor getts ut under många år. Nu har vi alltså en även i den här delen av kommunen. Den säljs på ICA i Gustafs och av byalaget i Österby, meddelar Marit Ragnarsson.

Mer läsning

Annons