Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga brister på lekland

Många populära lekland har allvarliga säkerhetsbrister, konstaterar Konsumentverket.

- Det är väldigt allvarligt, säger Anna Ekegren vid myndigheten.

Annons

Leklandsboomen tros ha öppnat för oseriösa aktörer som inte sätter säkerheten främst. Bland annat finns exempel på barn som fått skallskador och frakturer sedan de lekt på lekland. Av elva granskade lekland hade alla minst ett allvarligt fel som kan leda till ödesdigra konsekvenser om olyckan är framme.


 I Dalarna har det tidigare funnits ett lekland i Borlänge, som dock brann ned till grunden. Även i Falun finns ett lekland. Ingen av de båda anläggningarna ingår dock i Konsumentverkets granskning.

– Så här får det inte vara. Barn ska inte löpa risk att skada sig allvarligt på grund av vuxnas okunskap, säger Anna Ekegren, jurist på Konsumentverket.

Exempelvis fanns fel på klätterställningar som innebär att barn kan fastna med huvud och hals och riskera att strypas.

– Det är väldigt allvarligt och något som leklanden måste åtgärda. Det är inte acceptabelt med sådana brister.

Okunskapen om vilka säkerhetskrav som gäller har varit stor i branschen.

– Leklanden är ju ett ganska nytt fenomen och vi har ägnat mycket tid åt att informera dem om vad det är det ska rätta sig efter. De har i sin tur varit väldigt engagerade och positiva till att vi genomfört kontrollerna, säger Anna Ekegren.

Vågar man som förälder ta med sina barn till ett lekland?

– Det tycker jag absolut. Det man behöver komma ihåg är att man har ett delat ansvar för säkerheten. Leklanden ansvarar för att själva leklandet är säkert att leka på. Sedan har föräldern också ett ansvar att se till hur barnet leker.

Mer läsning

Annons