Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allting går att sälja?

Annons

En spelplan med företagslogotyper.

Chanskort med reklam för krogar, hotell och butiker.

Så ser Faluspelet ut, familjespelet som flera av Faluns företag och myndigheter syns i. De har betalat nära 10 000 kronor vardera för en annonsplats.

- Jag ser det inte som reklam utan som sponsring. Utan företagen skulle det ju inte bli något Faluspel, säger Knut Helleland, spelets skapare i Säter.

Ett 50-tal företag och myndigheter har köpt in sig i Faluspelet som säljs för runt 300 kronor i olika butiker. Spelet beskrivs som en modern variant av ett finansspel där spelarna tjänar pengar på att äga lokala företag. Här syns bland annat Harrys, Blomsterriket och Masmästaren. Liksom försäkringskassan, arbetsförmedlingen, Välkommen till Falun, Kopparstaden och Falu energi och vatten.

Även Faluns näringslivskontor har köpt en annons i spelet.

- Jag ser det som ett sätt att marknadsföra Falun och ge kunskap om näringslivet och vilka företag som finns i kommunen, säger näringslivschef Hans Ahlin.

Frågor om Falun nu och då finns också med i Faluspelet. Näringslivskontoret har diskuterat möjligheten att ge spelet till kommunens skolor.

- Det skulle kunna användas på fritids och i de lägre klasserna. Men jag måste se spelet först för att kunna avgöra om den bedömningen är riktig, säger Hans Ahlin.

Handelsbanken är banken som sköter spelarnas låtsaspengar. I spelregerna förklaras det varför: "Som framgångsrik företagare behöver man en bra bank som kan hjälpa till med alla former av affärer. Handelsbanken är den bank som sköter alla affärer åt oss i Falun".

Knut Helleland, mannen bakom Faluspelet, har konstruerat spel om flera svenska städer. Han tycker inte att spelet ska liknas vid reklam.

- Inte alls. Folk är dåliga på att umgås med varandra. Med det här spelet kan morfar spela med sitt barnbarn. Det passar alla oavsett ålder, säger Knut Helleland.

Faluspelet har en upplaga på 5000. Flera av annonsörerna har valt att köpa spel till reducerat pris och ge bort det i present.

- Sedan går det ju att köpa spelet i affären. Det är tack vare sponsorerna som vi kan hålla nere priset, säger Knut Helleland.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons