Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer GHB bland häktade

Annons

Allt fler häktade i Göteborg har GHB som favoritdrog, ofta i kombination med anabola steroider, visar en studie.

"Om problemen med GHB ökar i Göteborg, finns också risken att de gör det i övriga landet", skriver Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare, i ett pressmeddelande.

Antalet häktade i Göteborg som är GHB-påverkade när de grips har fördubblats från år 2005 till 2006. Samtidigt har antalet häktade som uppger att GHB är favoritdrog nummer ett eller två också fördubblats.

Studien är gjord av Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken i Linköping, och bygger på intervjuer med 288 personer som suttit häktade i Göteborg. Av 33 som använder GHB mest eller näst mest tar 29 även anabola steroider.

Flera säger att de upprepade gånger intensivvårdats sedan de blivit medvetslösa av GHB. De har dock snabbt fått lämna sjukhuset.

"Sjukvården måste bli mycket bättre på att erbjuda de här människorna vård och stöd. Det är inte rimligt att utan åtgärder släppa iväg en missbrukare som går direkt hem och tar en ny dos", menar Björn Fries.

GHB är narkotikaklassat och säljs ofta som luktfri vätska. Drogen kan vid hög dos leda till andningsproblem, medvetslöshet och död.

TT

Mer läsning

Annons