Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vill bli idrottsledare

Annons

Det är siffror som vi sällan tänker på. Alltför ofta tar vi för givet att ledarna, i de allra flesta fall helt utan ersättning, i ur och skur ska finnas där på löparbanan, på rinken eller i stallet, för att ta hand om våra barn. Och det gör de, för att de själva tycker att det är roligt och utvecklande.

Utan alla dessa idrottsledare skulle idrottsrörelsens hjul sluta rulla. Utan dem skulle mer än hälften av våra barn mellan 13-17 år få hitta på något annat att göra efter skolan, något som kanske inte skulle ge lika mycket.

För idrottsledaren gör nämligen mer än att bara lära ut bredsidor och smashar. Han eller hon fungerar som en positiv förebild, som spelar en betydelsefull roll för ungdomarnas utveckling till vuxna människor. I en undersökning gjord av Temo, på uppdrag av Riksidrottsförbundet och Bris, svarade 78 procent av de idrottsaktiva ungdomarna att de hade en mycket eller ganska positiv relation till sina ledare. Bara två procent tyckte att relationen var ganska negativ och ingen att den var mycket negativ.

I en annan studie, gjord av ungdomsstyrelsen, sade var femte idrottsaktiv ungdom att idrottsledaren hade stor betydelse för dem även utanför det rent idrottsliga.

Samma två studier visar också att ledarna lyckas förmedla mer än idrottsliga färdigheter. Resultaten är samstämmiga i att idrottsungdomar mår bättre än andra jämnåriga inte bara fysiskt utan också psykiskt. De har en mer positiv syn på tillvaron såväl i dag som i framtiden. De har ett större förtroende för samhället och känner uppskattning från omgivningen.

Det talas ofta om att viljan att engagera sig ideellt håller på att dö ut när konkurrensen om människors fritid ökar. Men totalt sett finns det ingenting som tyder på det. Tvärtom visar en undersökning gjord av Sköndalsinstitutet i Stockholm att svenskarna engagerar sig ideellt mer än någonsin.

Under hösten 2004 och våren 2005 deltog drygt 1,7 miljoner barn och ungdomar i drygt 207000 sammankomster i Dalarna. Fotboll, ishockey och ridning är de största verksamheterna. Utan de ideella ledarna hade detta inte varit möjligt.

Nyligen har Dalarna stått som värd för tre World Cup-arrangemang på skidor. Det visar att Dalarna har föreningar och ledare med god arrangemangskunskap. Tävlingarna blev succé. Därutöver deltog flera tusen åkare i Vasaloppets olika arrangemang. Detta tillsammans med en bred barn- och ungdomsidrott stärker bilden av Dalarna som ett starkt idrottslän.

BRITT KÄLLSTRÖM BRITT KÄLLSTRÖM ÄR ORDFÖRANDE I DALARNAS IDROTTSFÖRBUND.

Mer läsning

Annons