Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler väljer borgerlig begravning

Annons

Nästan var tionde begravning är borgerlig i Dalarna. Enligt begravningsbyrån Fonus statistik har antalet borgerliga begravningar mer än fördubblats på åtta år.

År 2001 utgjorde de borgerliga begravningarna 4,3 procent av alla begravningar. Förra året var 8,04 procent av de svenska begravningarna borgerliga enligt Svenska Begravningsbyråers förbund. Dalarna toppar listan tillsammans med Stockholm och Västra Götalands län över regioner där borgerliga begravningar är vanligast.

Av tillgängliga prognoser finns antaganden att de borgerliga begravningarna kommer att öka ytterligare de närmaste åren, till bortåt 15 procent.

Alla folkbokförda i Sverige betalar begravningsavgift, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. I den ingår anvisad lokal för ceremonin, kremering och gravplats.

Enligt Svenska kyrkan är antalet begravningar omkring 90 000 per år i Sverige. Av dem sker 80 procent enligt Svenska kyrkans ordning. Resten är borgerliga begravningar eller andra trossamfund.

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni som kan utformas helt fritt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål. Tvärtemot vad många tror, kan den borgerliga ceremonin innehålla religiösa inslag, i många fall förekommer diktläsning och musik som centrala delar.

Det finns inget regelverk förutom lagtexten; "må intet förekomma som strider mot förrättningens helgd och allvarliga innebörd" om vem som får förrätta en borgerlig begravning. En anhörig, vän eller kollega kan hålla i ceremonin. Men oftast leds den av en borgerlig begravningsförrättare, officiant, utsedd av kommunen eller på uppdrag av anhöriga.

Förutom att antalet borgerliga begravningar ökar, ökar också kremering innan ceremoni hålls.

Enligt Fonus statistik utgjorde kremering innan ceremoni 4,6 procent av det totala antalet begravningar år 2009.

Även begravningar helt utan ceremoni ökar. Förra året utfördes 2,4 procent av begravningarna utan någon ceremoni.

- Begravningar speglar ofta trender i samhället och aldrig har det funnits så många ensamhushåll som nu, detta speglar naturligtvis av sig även efter dödsfallet. Människor lever ensamma både frivilligt och ofrivilligt, säger Ulf Lernéus på Svenska Begravningsbyråers förbund.

Fakta: Begravningsavgift

Begravningsavgift betalas av alla oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte, kyrkoavgift betalas av medlemmar i Svenska kyrkan. Avgiften varierar mellan olika församlingar.

Avgiften ger rätt till gravplats, gravsättning, kremering, transporter och lokal för begravningsceremonin. Väljer man en annan plats för ceremonin än den som anvisats innebär det i regel kostnader för lokal och transport.

Är man medlem i Svenska kyrkan har man rätt till begravningsakt i kyrkan.

Fakta: Ökande antal borgerliga begravningar

År 2000 begravdes runt två procent av befolkningen i Sverige borgerligt.

De senaste siffrorna från 2008 visar att andelen ökat till 7,75 procent. Preliminär statistik visar att ökningen fortsätter.

Den största ökningen skedde år 2000 då kyrkan skildes från staten. Varje år begär 50 000 medlemmar i Svenska kyrkan sitt utträde.

Först 1957 blev det en lagstadgad rättighet att hålla borgerlig begravning.

Källa: Sveriges Begravningsbyråers Förbund

Mer läsning

Annons