Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler väljer att läsa hela program på distans – Dalarna sticker ut

Det har länge varit vanligt att ta enstaka kurser på distans. Nu ser man hur allt fler väljer att läsa hela program på samma sätt. Och Dalarna sticker ut i statistiken.

Annons
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Allt fler som studerar på distans läser kurser inom program. I Dalarna är andelen som gör det högst i hela landet – 62 procent av registreringarna för distansutbildning. Motsvarande siffra för Skåne är 25 procent, enligt en nyligen publicerad rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

– Det är intressant att det skiljer sig så mycket åt mellan länen vad man läser, säger Sofia Berlin Kolm, utredare på UKÄ, till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Är man folkbokförd i ett län där det finns många lärosäten, exempelvis Skåne, är det möjligt att man väljer att läsa program på campus istället. I de nordligare länen kanske man bor så långt bort att det inte finns något annat alternativ än att läsa på distans.

I Dalarna har lärarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet störst andel distansstudenter. När det kommer till de fristående kurserna är andelen studenter som pluggar på distans 35,4 procent.

Sofia Berlin Kolm konstaterar att det finns två typer av distansstudenter – de som vill skaffa en examen och de som läser för nöjes skull.

– Det finns en sorts föreställning om att prestationsgraden, det vill säga hur många poäng studenterna tar av de som de är registrerade för, är låg på distansutbildningar. Det stämmer på fristående kurser, men däremot inte på program, säger hon.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons