Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga sniffar

Annons

Ska ungdomar få köpa doftspray?

I går morse träffades barn- och ungdomsverksamhetsgruppen, personer som på olika sätt arbetar med barn- och ungdomsverksamhet, i Hedemora.

Flera av dem hade då fått signaler och anmälningar om att allt fler unga har börjat sniffa.

- Vi har också hört ungdomarna själva prata om att många sniffar. Det är framför allt doftsprayer och tändargas som används. Båda produkterna är billiga och finns att köpa i vilken livsmedelsbutik som helst, säger socialarbetaren Beate Erichsen.

Särskilt inne just nu verkar det vara att boffa. Det innebär att gasen från doftsprayen eller tändaren sprutas in i en plastpåse. Sedan drar man in gasen genom näsan eller munnen. Detta är extra förrädiskt eftersom gasen då inte luktar något.

- Därför bör man som förälder vara vaksam om man hittar många tomma tändare eller doftsprayburkar, säger Beate Erichsen.

Följden av att sniffa gas blir ett 10 till 30 minuter långt rus, men riskerna är stora. Det kan bland annat leda till andningsförlamning, vilket innebär att man kvävs, eller plötslig sniffningsdöd som innebär att hjärtat stannar. De här riskerna tar en person redan första gången de boffar eller sniffar.

Våren och det faktum att det blivit lite varmare ute kan ha bidragit till att användandet ökat. Nu kan de unga sitta utomhus utan några vuxna i närheten.

- I helgen träffade vi en 12-årig kille som satt och sniffade. Det här är jättefarligt och därför vill vi nu göra något så fort som möjligt, säger Beate Erichsen.

Alla föräldrar och andra intresserade bjuds därför in till en öppen föreläsning om sniffning, vad som händer med barn som sniffar och hur man kan upptäcka att de gör det. Föreläsningen kommer hållas måndagen den 19 juni klockan 18.30 i Sankt Paulus-gården.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons