Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga får förtidspension

Annons

Allt fler unga får sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension). Utvecklingen har varit dramatisk. Mellan år 2000 och 2006 beviljades nästan 70|000 unga sjuk- och aktivitetsersättning. Toppen nåddes 2004 då hela 13|104 personer i åldrarna 20_39 år beviljades ersättningen, enligt en rapport från Försäkringskassan.

Utvecklingen är förenad med stora mänskliga och samhällsekonomiska kostnader, skriver kassan i rapporten.

Försäkringskassan konstaterar att de som beviljats ersättningen är en grupp som länge varit sjukskrivna eller arbetslösa. Dessutom har de lägre utbildning än sina jämnåriga.

De yngsta i gruppen som studerats, 20_24 åringar, har i de flesta fall ingen sjukdomshistoria bakom sig. Det gäller för drygt 70 procent av fallen. I den äldre kategorien var förhållandet det motsatta. 87,7 procent av 35_39-åringarna hade varit sjukskrivna innan de blev förtidspensionerade.

Kvinnor är överrepresenterade bland dem som får sjuk- och aktivitetsersättning.

Det som skiljer dagens unga med sjuk- och aktivitetsersättning från gårdagens är att de beviljats ersättningen efter lång arbetslöshet.

Försäkringskassan konstaterar att år 2005 var psykiska sjukdomar för första gången den vanligaste diagnosen vid nybeviljade ersättningar. De psykiska sjukdomarna har stadigt ökat sedan 1987 samtidigt som den andra stora sjukdomsorsaken för beviljande av förtidspension, sjukdomar i rörelseorganen, minskat.

Depressioner och stress dominerar bland de psykiska sjukdomarna. Nybeviljandet inom dessa diagnoser mångdubblades inom loppet av några år. Framför allt har relativt unga kvinnor drabbats.

Sammanfattningsvis, skriver Försäkringskassan, visar studien av hur diagnoserna förändrats en alarmerande ökning av de två stora diagnosgrupperna just hos de yngre åldersgrupperna. Och eftersom förtidspension och sjuk- och aktivitetsersättning ofta innebär ett permanent utträde ur arbetslivet innebär det stora förluster för individ och samhälle.

TT

Mer läsning

Annons