Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler svenskar får antibiotika

Annons

Användningen av bakteriedödande antibiotika ökar i Sverige. Det gör också problemen med tåliga superbakterier som gör infektioner svårbehandlade.

Läkarna måste skärpa sig, slår en ny rapport fast.

Cars är ordförande i Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens (Strama) som presenterar sin årsrapport för 2006 på tisdagen.

Rapporten visar att användningen av antibiotika har ökat i Sverige de senaste två åren, och att nedgången i början av 2000-talet därmed är bruten. En tidigare genomgång som TT har gjort visar att användningen av bakteriedödande läkemedel i Sverige ökade med nästan tre procent bland patienter som sökt sig till öppenvården och med mer än fyra procent inom slutenvården jämfört med 2005. Mellan 2004 och 2005 var ökningen mer blygsam, 0,6 procent.

Läkarnas flit med receptblocken ger effekter i form av fler livskraftiga bakterier. Rapporterna om sjukhussjuka orsakad av motståndskraftiga gula stafylokocker (MRSA) har mer än trefaldigats i Sverige sedan år 2000 och ökningen har varit stadig. MRSA ökar i dag mest utanför sjukvården och ofta orsakar bakterierna infektioner. De första fallen av smitta mellan hund och människa har också konstaterats.

Antalet fall av resistenta tarmbakterier (ESBL) har ökat kraftigt på bara ett år och här saknar flera landsting riktlinjer för hur problemen ska hanteras.

Det är lättare att förebygga resistens hos bakterier än att komma tillrätta med den när den är ett faktum.

TT

Mer läsning

Annons