Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler smittas av TBE

Annons

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation (TBE) fortsätter att öka i Sverige.

Förra året anmäldes 163 fall, varav två dödsfall, mot 131 insjuknade året före.

Enligt Smittskyddsinstitutets statistik har de flesta, tre av fyra, smittats i Stockholms, Södermanlands och Uppsala läns kustområden och vid östra delen av Mälaren.

Men smittan ökar snabbt även i Västra Götalands och Uppsala län. Där noterades i fjol fler anmälda fall än någonsin tidigare. Övriga fördelade sig på Skåne, Östergötland, Jönköping, Blekinge och Värmland. Fem personer smittades på Åland.

Av de smittade var 59 procent män. Det är ovanligt att någon dör i TBE, men förra året avled två personer.

Orsaken till de stadigt ökade antalet fall av TBE de senaste åren är det ovanligt varma vädret, som fått fästingarna att trivas. Många fästingar har lyckats övervintra de senaste åren, tack vare att höstarna varit långa och vintern kommit sent med ett snötäcke som skyddat djuren mot kylan.

Under perioden 1995-1999 anmäldes i snitt 60 fall per år. Mellan 2001 och 2005 mer än fördubblades de anmälda TBE-fallen till i snitt 131 per år.

TBE orsakas av ett virus som går att vaccinera sig emot. Bor man eller vistas man ofta i ett högriskområde rekommenderas vaccinering.

Insjuknandet sker oftast i två steg. Det börjar med huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber som kommer efter någon vecka och kan vara upp till några dagar.

De flesta blir friska, men ungefär var fjärde blir sjuka på nytt då TBE-viruset sprider sig till hjärna och hjärnhinnor. Det yttrar sig i svår huvudvärk, illamående, hög feber, nackstyvhet och försämrat allmäntillstånd.

I värsta fall kan de drabbade få bestående skador, som koncentrationssvårigheter, balansstörningar, sämre minne, nedsatt hörsel och ibland förlamning. Ofta krävs lång sjukskrivning och rehabilitering.

TT

Mer läsning

Annons