Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler skoterförare kör utanför lederna – djur kan ta skada

Fler skoterförare kör oftare utanför snöskoterleder i dag än för tre år sedan, det menar nationella snöskoterrådet.

Annons

Tre av tio snöskoterförare kör oftare utanför snöskoterleder i dag än för tre år sedan, det framgår i en enkätundersökning som nationella snöskoterrådet gjort. Den ökande frekvensen av friåkning kan störa och skada vilda djur.

– Snöskoterförare i allmänhet vill köra på ett ansvarsfullt sätt, men många som kör friåkning utanför lederna behöver bättre kunskaper. Därför har vi tagit fram en folder med råd om hur man undviker att störa vilda djur i terrängen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet i ett pressmeddelande.

I dag definierar sig varannan snöskoterförare som friåkare, något som djuren kan ta skada av. Flera vetenskapliga studier har nämligen kommit fram till att djur reagerar starkare på oförutsägbara aktiviteter i terrängen än vid kontakt med människor som rör sig längs kända leder.

Åtta av tio snöskoterförare säger sig också instämma helt eller delvis på påståendet om att de anpassar sin körning för att minskar bullret. Studier visar dock att snöskoterförarna ofta har en övertro på sin bullerreducering i terrängen.

Mer läsning

Annons