Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler hot mot Försäkringskassan

Annons

Trots en omfattande säkerhetssatsning ligger antalet hot på Försäkringskassan kvar på de senare årens nivå.

Bara i år har de anställda rapporterat in 95 händelser om våld och hot på sin arbetsplats.

Under hela 2000-talet har rapporterna om hot och våld på försäkringskassorna blivit fler. 2001 och 2002 rapporterade personalen in 34 incidenter. I fjol var antalet 189. Hoten kommer ofta via telefon, brev eller muntligt på kontoret.

Vid årsskiftet 2005 blev landets 21 försäkringskassor en myndighet och sedan dess har man byggt upp en säkerhetsstab som arbetar med hot och våld mot personalen.

Om årets utveckling fortsätter kommer siffran för 2007 att hamna i nivå med antalet incidenter de senaste två åren. Torgny Collin tror att det finns flera anledningar till att hoten blivit fler under 2000-talet.

I takt med att Försäkringskassan under åren blivit hårdare i sina bedömningar har hoten ökat. Främst har myndigheten blivit mer sträng i sin utbetalning av sjukpenning.

Hon har arbetat med Försäkringskassans säkerhetsstrategi och tycker sig se att personalen är mer benägen att anmäla våld och hot i dag.

I utbildningen att hantera allmänheten ska personalen lära sig avstyra situationer som kan bli hotfulla.

Facket ST som organiserar Försäkringskassans anställda har följt utvecklingen.

Hon pekar på att de anställa är mer offentliga på mindre orter och där kan kunderna söka upp anställa även utanför arbetsplatsen.

TT

Mer läsning

Annons