Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler hittar till Arenan

Annons

Hittills har det mest handlat om musik på Arenan. Ett stort antal kända och mindre kända band har spelat på Arenans scen och fler kommer det att bli.

Men Arenan är inte bara den stora lokal man kommer in i när man går in genom stora entrén. Fortsätter man ner i källaren finns där ett antal rum som står Faluns ungdomar till förfogande.

När Ung besöker Arenan är det rörelse i flera av rummen. I designrummet sitter några ungdomar och pysslar. Det tillverkas armband och broscher och ljuslyktor.

En av de som är där och pysslar är Simon. Han är en trogen gäst på Arenan och har varit med nästan ända från starten. Han kommer dit ofta och brukar ta med sig någon ny kompis varje gång.

- Det är kul att prova på saker som man annars inte brukar göra, säger han.

Själv brukar Simon ofta teckna och måla, men har även provat att dreja.

Frida Ekholm, som är ansvarig för designrummet, säger att det brukar vara mellan fem och tjugo ungdomar där på tisdagar och torsdagar och hon berättar att hon är positivt förvånad över att det är så många killar som har hittat dit.

- Det är oftast killarna som kommer med bra förslag om förbättringar, säger hon.

I rummet bredvid, som kallas rörelserummet, händer det också saker. Det är de fyra ungdomarna Leonard, Mie, Hanna och Jonathan som är där. De berättar att de kommer dit varje tisdag för att jonglera och träna på sina jongleringskonster.

I kaféet träffar vi Nils Linderborn, som är Arenans fotograf. Det är han som fotograferar allt som händer på Arenan. Han visar oss ett rum som han hoppas ska kunna förvandlas till ett fotorum så småningom.

Hans vision är att det där ska finnas en myshörna, en scen där besökarna kan bli fotograferade, och några datorer där de kan leka med sina bilder i photoshop.

Han tycker att Arenan är ett bra ställe där det finns något att göra för alla, och vill själv medverka till utvecklingen av Arenan.

Meta Svedberg arbetar på Arenan och berättar att hon har märkt hur mycket det har utvecklats under de fem månaderna som gått.

- Besökarantalet ökar successivt och det känns jättebra, då vet vi att det sprider sig, säger hon. Den bästa marknadsföringen är att ungdomarna som kommer hit berättar för sina vänner om stället och på så vis lockar hit andra ungdomar.

Hon säger också att det finns mycket som ännu kan förbättras och utvecklas och hon påpekar gång på gång att hon vill att ungdomar själva ska ta initiativ och berätta vad de tycker ska ändras.

-Vi som jobbar på Arenan är mycket öppna för förslag om förbättringar och vi vill gärna att ungdomar kommer med egna idéer. Vi vuxna som arbetar här ska inte vara de som bestämmer, men vi finns här för att ungdomarna ska känna att det finns några som bryr sig och lyssnar, säger Meta.

MITRA TAHMIRPOUR

Mer läsning

Annons