Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler anmäler mobbning

Annons

Allt fler anmäler mobbning. Men det vanligaste skälet till att Skolverket kritiserar skolor är att elever missat undervisning. Det kan handla om bråkiga elever som skolan låter stanna hemma.

Skolverket fick i fjol cirka 1 100 anmälningar om olika missförhållanden. De allra flesta, närmare 500, gällde kränkande behandling. Det är en ökning med ett hundratal jämfört med 2005.

Att fler anmäler mobbning var väntat. I fjol kom en ny lag mot kränkande behandling i skolan, och nya Barn- och elevombudet, som är knutet till Skolverket, började företräda utsatta elever.

Den näst vanligaste anmälan gäller särskilt stöd, det vill säga elever som inte fått den extrahjälp i undervisning de behöver.

Ungefär var fjärde anmälan som utretts resulterar i att Skolverket kritiserar den skolansvariga. Oftast handlar den kritiken om elever som inte fått den utbildning de har rätt till.

Det är inte ovanligt att en mobbad elev missar undervisning, därför att han eller hon inte vågar gå till skolan. Det kan också vara föräldrarna som inte vågar släppa iväg sitt barn till skolan.

På liknande sätt kan en bråkig elev gå miste om undervisning. Skolan har försökt hitta en lösning, men inte lyckats. I stället får eleven tills vidare vänta hemma och får hjälp av lärare några timmar i veckan. Men det kan inte ersätta den utbildning eleven skulle ha fått i skolan, konstaterar Anna Westerholm.

Skolverket efterlyser mer systematiskt arbete kring dessa elever.

TT

Mer läsning

Annons