Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre brott anmäls

Annons

Ett stort antal anmälda stölder i Sälenfjällen har under många år lett till att Malung legat i topp - med undantag för Borlänge - i den sammanlagda brottsstatistiken för länet, sett till antalet begångna brott per 1 000 invånare.

-Där har vi kunnat se en drastisk minskning för Malung under förra året, säger kommisarie Bo Persson.

Under 2005 anmäldes 1184 brott i Malung medan det under 2004 gjordes 1524 anmälningar. Den största minskningen ligger på tillgreppsbrott, vilket till största delen handlar om skidstölder i fjällen.

Under 2004 anmäldes 1006 tillgreppsbrott i Malung att jämföra med 762 under fjolåret.

-Jag vet inte vad det kan bero på. Möjligen har det kommit nya system för att skydda tillhörigheter, men det kan även bero på att polisen numera har större och mer långvariga kommenderingar till fjällen, säger Bo Persson.

Antalet inbrott i bostad/fritidshus har även dessa minskat rejält i Malung. Från 50 under 2004 till 34 under fjolåret.

Även i Vansbro minskar antalet anmälda brott. Under förra året anmäldes 355 brott till polisen medan 415 anmälningar gjordes under 2004.

En siffra som kan ses som kuriosa för Vansbro är att antalet inbrott i bostäder och fritidshus är högre än antalet cykelstölder.

-Antingen finns det väldigt få cyklar i Vansbro eller så har alla Vansbrobor ett fritidshus, säger Bo Persson om de något udda siffrorna.

För Vansbros del har också antalet tillgrepp av motorfordon minskat dramatiskt. 14 fordon stals under 2005 medan 29 stals under 2004.

I Malung ökade antalet fordonsstölder något, från 49 till 53.

Antalet inbrott/stöld ur fordon minskade i både Vansbro och Malung. I Vansbro från 48 till 33 och i Malung från 135 till 115.

-Att de brotten minskar är mycket positivt. Enligt kriminologerna är bilinbrotten den största inkörsporten till grövre brottslighet, säger Bo Persson.

KÄLLA: BRÅ GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons