Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt du behöver veta om midsommar

/
  • Midsommarafton brukar bjuda på både sol och moln. Riktigt dåligt väder är det sällan. Inte särskilt ofta blir det riktigt bra väder heller. Foto: Kjell Jansson/Arkiv
  • Det finns inget undantag i flagglagen om att flaggan får sitta uppe hela natten. Men i många byar finns traditionen ändå.
  • Raggarna dominerade ofta förr om åren vid många festplatser. I Rättvik bestämde man sig på 80-talet för att göra firandet mer familjevänligt. Foto: Johan Lundahl/Arkiv
  • Spelmännen runt Siljan spelar på många majstångsresningar men hinner runt till alla ändå eftersom firandet är så utspritt.
  • Kärleken frodas på midsommaren. Men några fler barn blir det inte visar statistiken. Födelsetalen är ganska jämt fördelade under året.
  • Polisen sätter in extra resurser under midsommar. Och hoppas på ruskväder. Då minskar stöket betydligt. Foto: Johan Solum/Arkiv
  • Ibland är det rush på akuten under midsommar, ibland inte. Foto: Mikael Forslund/Arkiv
  • Sill går såklart åt på midsommarafton. Men chips köper folk också.
  • Midsommar. Foto: Esbjörn Johansson/arkiv.

Annons

Görs det fler barn under midsommar?

De borde väl i så fall födas i slutet av mars. Nej, varken barnmorskor i Falun eller i Mora kan se någon tydlig topp då. Föderskorna kommer i jämn ström, kanske lite fler under våren.

Har poliserna mycket att göra?

- Vi förstärker resurserna i Dalarna. Det brukar behövas under eftermiddagen, in på småtimmarna. Folk firar inte sällan med alkohol. Ruskväder brukar dämpa, men jag önskar alla fint väder, säger Hans-Åke Hedin, pressansvarig polis.

Är det rush på akuten?

- Svårt att säga, det är olika år från år. Det är mycket folk i rörelse, men vi har normal bemanning. Vid jul kan man märka en nedgång på själva julafton, folk kan dröja lite med att komma in då, säger Jan-Erik Carsting, avdelningsföreståndare på akuten i Falun.

Vad dricker vi under midsommar?

- Sprit, öl, cider, alkoläsk. Typiska sommardrickor. Roséviner är i ropet, det kanske beror på tips i tidningar, många vill testa.
- Tisdagen i midsommarveckan har vi bemanning som på en fredag. Ännu fler är i tjänst på onsdag och torsdag, säger Marie Eriksson, butikschef på Systembolaget i Falun.

Vad äter vi under midsommar?

- Matjesill, gräddfil, grillkött, jordgubbar, melon och annat frukt och grönt.
- Folk handlar rätt sent faktiskt. Det smyger igång hela veckan. Torsdagen före midsommar är en av årets största dagar, som dagen före julafton och skärtorsdagen, säger Patrik Wallin, butikschef på Hemköp i Falun.

När kommer turisterna?

- Midsommar är startskottet för turistsäsongen kring Siljan. På våra fyra turistbyråer har vid tagit in ett 30-tal sommarjobbare. Turisterna vill vara med och klä stången och dansa. Det är fantastiskt att folk i byarna tar emot och låter dem dela traditionerna, även om det inte är gjort för turister, säger Elisabet Asp Christiansson på Siljan Turism.

Men vart tog raggarna vägen?

- De åkte dit det är lite mer program, parkerna drog ner på de mest kända artisterna under 80-talet, kända namn som drog, inte bara raggare, utan all bilburen ungdom. Det var inte roligt och höll på att förstöra det fina som finns här. På 80-talet bestämde man att det skulle vara mer familjebetonat, berättar Ditti Lovars på Siljan turisms bokning i Rättvik.

Hinner spelmännen runt till alla stänger?

- Midsommar är förmodligen den tid då spelmännen är som mest aktiva, då den vanlige svensken, om det finns någon sådan, anser att de ska finnas med.
- Runt Siljan är de engagerade både hemmavid i den egna byn, och i spelmanslag vid lite större firanden där kanske turisterna är målgrupp. Firandet är utspritt, så de hinner.

Är det sant att man får ha flaggan uppe hela natten?

- Inte riktigt. Traditionsmässigt gör man så på vissa orter runt om i Sverige. Här i Svärdsjö-Linghed är det så, fast bara den natten, den är ju kort så att den knappt märks. Fast midsommarafton är ju inte en ens flaggdag, alla flaggar ändå, det är ju snudd på nationaldag.
- Flagglagen har ingen straffsats, där finns en hel del "bör". Man bör ta ner flaggan när det blir mörkt, fast de har tagit "dock senast 21.00" som fanns med förut, berättar Matti Svedlund på Svedlunds Flagg i Linghed.

Vanligaste midsommarvädret?

- Mitt intryck är att det är mittemellanväder. Riktigt dåligt, eller riktigt bra hör till ovanligheterna. Fast jag minns för 50 år när jag låg i lumpen, då var det plus sju grader och regn. Det märkliga var att det var exakt samma väder dagarna före jul. Extremt kallt vid midsommar, extremt varmt vid jul. Fast nu skulle det behövas mer nederbörd, säger Väder-Lasse Andersson i Borlänge.

Mer läsning

Annons