Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allt är juste, hela vägen"

Annons

Lennart Danielsson drev Hebokött som i början av maj försattes i konkurs vid Falu tingsrätt. Under flera år har företaget använt sig av utländsk arbetskraft från bland annat Polen, Estland och forna Jugoslavien.

- Det har inte funnits styckare att få tag i i Sverige. Inte ens i Europa, säger Lennart Danielsson.

Som därför sett Filippinerna som en lösning på att kunna upprätthålla produktionen vid anläggningen i Borlänge.

- Utan styckare - ingen verksamhet.

Arbetstillstånd ordnades och arbetarna kom till Borlänge. Den kritik som nu riktas mot företaget tillbakavisar Lennart Danielsson. Han förnekar att det förekommit så långa arbetsdagar som det sägs, och säger att om det varit övertid så har det kompenserats i ledighet.

- Att komma från ett av världens fattigaste länder till Sverige är inte det lättaste. Det blir en massa missförstånd hela tiden. Det är ett av problemen med att ta arbetskraft utifrån.

Några förmedlingsavgifter säger han sig inte känna till. När det gäller löneavdragen säger Danielsson att det är pengar som förskotterats, och som arbetarna skulle betala tillbaka.

Han säger att det varit en massa kostnader för att få dem hit. Han säger att det i normala fall kostar stora pengar för en person på Filippinerna att söka jobb utomlands.

- Vi har varit hyggliga och förskotterat. Lånar man pengar måste man betala tillbaka. De har fått komma hit, fått en chans. De har tjänat 20-25 gånger så mycket som hemma. Om jag fått ett sådant erbjudande skulle jag ha åkt vart som helst.

- Allt är juste. Hela vägen. Ändå kan det bli så här tokigt. De är väl besvikna för att företaget gått i konkurs. Det kan jag förstå. Men det är sådant som händer.

När det gäller boendet för gästarbetarna säger Lennart Danielsson att de fått bo gratis i huset, bara betalat ström.

- Det har varit frivilligt, de ville väl bo där för att spara pengar. De hade kunnat hyra lägenhet.

Att han sparkat en av arbetarna för att denne gått med i facket menar han också är ett felaktigt påstående:

- Han fick sluta för att arbetstillståndet gick ut. Vi har känt oss stolta över att vi varit ett multikulturellt företag och alla har haft en bra relation.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons