Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsidig häst gör come back

Annons

- Intresset för hästen stegras hela tiden, säger Stefan Nilsson i funktionärsstaben.

Arrangerande Föreningen nordsvenska hästen i Dalarna och Gästrikland har all anledning att sträcka på sig. Den trevliga och kraftfulla hästrasen är på väg tillbaka. Senast det begav sig med hästdag i Rättvik var 1984. Då visades endast två nordsvenska hingstar från Dalarna.

Nu var det annat. Många krafter i samarbete i Dalarna och Gävleborg visade att nordsvenskarna har kommit för att stanna.

Att den stora hästträffen nu åter placerades i Rättvik var inte mer än rätt. Orten ståtar med en lantbruksutbildning sedan 50 år tillbaka. Det lokala gymnasiets hästutbildning har pågått sedan 1990-talet och intresset för utbildningslinjen är gott. Dagen till ära kunde också besökarna få en närmare titt på den nybyggda körhallen.

Det blev en dag att minnas, och besökare kom i stora skaror. Bland hälsnings- och invig- ningstalare märktes ordförande i Nordsvenska hästens förening, Kåre Gustavsson, Rättviks kommunalråd Jonny Jones och gymnasiechefen Ulf Gustavsson.

Sedan började hästparad och uppvisningsprogram med bland annat forkörare, westernridning, vagnsparad och barockridning.

80-talet nordsvenska hästar visades upp liksom tre silverhästar. Den sistnämnda rasen som får en ny chans tack vare Stefan Nilsson, Östbjörka.

- Det är en lantras väl värd att visa, tyckte Stefan Nilsson om nordsvensken. Syftet med den här dagen är att visa hästens mångsidighet samt att aveln lever vidare.

Stefan, och många med honom, underströk nordsvenskens all-roundkapacitet. Förr var hästens arbetsplats inom jordbruket. I dessa dagar används den till alla typer av körningar, men även ridning.

Senare på eftermiddagen samlades Föreningen nordsvenska hästen för årsmötesförhandlingar.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons